Pregled bibliografske jedinice broj: 815293
Osnove toksikologije s toksikologijom hrane
Osnove toksikologije s toksikologijom hrane / Klapec, Tomislav (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2016
CROSBI ID: 815293 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Osnove toksikologije s toksikologijom hrane
(Basics of toxicology with food toxicology)
Autori
Klapec, Tomislav
Vrsta obrazovnog materijala
Skripta (visokoškolsko obrazovanje)
Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Grad
Osijek
Godina
2016
Stranica
81
Ključne riječi
hrana ; toksičnost
(food ; toxicity)
Sažetak
Svrha skripte je upoznavanje s osnovama interakcije toksikanata i tijela uz predočenje osnovnih informacija o načinima njihove apsorpcije, raspodjele, metabolizma i izlučivanja. Posebna pozornost bit će posvećena molekularnim i biokemijskim mehanizmima te posljedicama toksičnog djelovanja. Ukratko će biti naveden i pregled najvažnijih analitičkih pristupa u detekciji i kvantifikaciji toksikanata u hrani. Zaključno, bit će spomenute i osnove procjene rizika vezanog uz toksikante te postupci donošenja odgovarajuće zakonske regulative.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam