Pregled bibliografske jedinice broj: 815207
Uzgoj maka (Papaver somniferum) za hranu i lijek
Uzgoj maka (Papaver somniferum) za hranu i lijek, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 815207 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uzgoj maka (Papaver somniferum) za hranu i lijek
(Growing poppy (Papaver somniferum) for food and drug)
Autori
Horvat, Monika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2014
Stranica
31
Mentor
Žutić, Ivanka
Ključne riječi
vrtni mak; sjeme; opijum; ljekovito bilje; industrijsko bilje
(poppy; seed; opium; medicinal plants; industrial plants)
Sažetak
Vrtni mak, Papaver somniferum, jednogodišnja biljka iz porodice Papaveraceae, svrstava se u skupinu industrijskih biljaka jer se usjevi uzgajaju plantažno radi proizvodnje sjemena, koje može biti konzumno ili služiti za ekstrakciju ulja. No, mak je i važna ljekovita biljka, koja se od davnina koristila u narodnoj medicini za smirenje bolova, ali je, nažalost, često bio zloupotrebljavan. Od početka 19. stoljeća iz mliječnog soka maka (opijuma), kojeg najviše sadrže plodovi (tobolci), izdvajaju se morfin i drugi opijumski alkaloidi (papaverin, kodein, tebain), koji se koriste u farmaceutskoj industriji za proizvodnju lijekova. Iz "makove slame" (suhi plodovi) koja preostaje nakon vršidbe sjemena, kemijskim se putem izdvaja opijum, dok se njegovo ekstenzivno sakupljanje provodi zarezivanjem nezrelih tobolaca, nakon čega slijedi sakupljanje procijeđenog mliječnog soka. Proizvodnja maka u Hrvatskoj, zbog sadržaja alkaloida, podliježe posebnom državnom nadzoru i mora biti prijavljena Ministarstvu poljoprivrede. Djelovanje, važnost i upotreba maka, kao i njegove morfološke karakteristike, ekološki zahtjevi i tehnologija uzgoja detaljno su opisani u ovome radu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)