Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 815080

Utjecaj kalcizacije tla na primanje hranjiva i mineralni sastav krumpira


Magdić, Ivan
Utjecaj kalcizacije tla na primanje hranjiva i mineralni sastav krumpira, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 815080 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj kalcizacije tla na primanje hranjiva i mineralni sastav krumpira
(The influence of liming the soil to receive nutrients and mineral content of potatoes)

Autori
Magdić, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.09

Godina
2013

Stranica
24

Mentor
Lazarević, Boris

Ključne riječi
kiselo tlo; krumpir; kalcizacija; mineralni sastav
(soil acidity; potato; soil liming; mineral composition)

Sažetak
Kiselost tla jedan je od značajnijih ograničavajućih čimbenika poljoprivrene proizvodnje. pH tla utječe, između ostalog na mikrobiološku aktivnost u tlu, rast korijena te dostupnost pojednih mineralnih tvari biljci. U kiselim tlima aluminij, željezo i mangan postaju lako topljivi i djeluju toksično na usjeve, a fosfor i molibden postaju netopivi pa time i nepristupačni biljkama. Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj kalcizacije na primanje hranjiva i mineralini sastav sorte krumpira Victoria. Pokus je postavljen u plasteniku na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, po slučajno bloknom rasporedu u tri ponavljanja. Tretmane su predstavljali prirodno kiselo tlo s visokim sadržajem zamjenjivog aluminija, te tlo kalcizirano s Ca(OH)2. Biljke su uzgajane do cvatnje, kada su uzeti uzorci lista za analizu mineralnog sastava. Biljni materijal je sušen u sušioniku pri 70 ºC, mljeven i homogeniziran, a mineralni sastav određen je u analitičkom laboratoriju Zavoda za ishranu bilja Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Analizom je utvrđeno da je tretman kalcizacije statistički značajan za koncentracije P, K i Ca u suhoj tvari (ST) lista, dok se koncentracije N i Mg u ST lista nisu značajno razlikovale između biljaka uzgajanih na kiselom i kalciziranom tlu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Boris Lazarević (mentor)

Avatar Url Ivan Magdić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Magdić, Ivan
Utjecaj kalcizacije tla na primanje hranjiva i mineralni sastav krumpira, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Magdić, I. (2013) 'Utjecaj kalcizacije tla na primanje hranjiva i mineralni sastav krumpira', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Magdi\'{c}, Ivan}, year = {2013}, pages = {24}, keywords = {kiselo tlo, krumpir, kalcizacija, mineralni sastav}, title = {Utjecaj kalcizacije tla na primanje hranjiva i mineralni sastav krumpira}, keyword = {kiselo tlo, krumpir, kalcizacija, mineralni sastav}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Magdi\'{c}, Ivan}, year = {2013}, pages = {24}, keywords = {soil acidity, potato, soil liming, mineral composition}, title = {The influence of liming the soil to receive nutrients and mineral content of potatoes}, keyword = {soil acidity, potato, soil liming, mineral composition}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font