Pregled bibliografske jedinice broj: 815080
Utjecaj kalcizacije tla na primanje hranjiva i mineralni sastav krumpira
Utjecaj kalcizacije tla na primanje hranjiva i mineralni sastav krumpira, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 815080 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj kalcizacije tla na primanje hranjiva i mineralni sastav krumpira
(The influence of liming the soil to receive nutrients and mineral content of potatoes)
Autori
Magdić, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.09
Godina
2013
Stranica
24
Mentor
Lazarević, Boris
Ključne riječi
kiselo tlo; krumpir; kalcizacija; mineralni sastav
(soil acidity; potato; soil liming; mineral composition)
Sažetak
Kiselost tla jedan je od značajnijih ograničavajućih čimbenika poljoprivrene proizvodnje. pH tla utječe, između ostalog na mikrobiološku aktivnost u tlu, rast korijena te dostupnost pojednih mineralnih tvari biljci. U kiselim tlima aluminij, željezo i mangan postaju lako topljivi i djeluju toksično na usjeve, a fosfor i molibden postaju netopivi pa time i nepristupačni biljkama. Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj kalcizacije na primanje hranjiva i mineralini sastav sorte krumpira Victoria. Pokus je postavljen u plasteniku na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, po slučajno bloknom rasporedu u tri ponavljanja. Tretmane su predstavljali prirodno kiselo tlo s visokim sadržajem zamjenjivog aluminija, te tlo kalcizirano s Ca(OH)2. Biljke su uzgajane do cvatnje, kada su uzeti uzorci lista za analizu mineralnog sastava. Biljni materijal je sušen u sušioniku pri 70 ºC, mljeven i homogeniziran, a mineralni sastav određen je u analitičkom laboratoriju Zavoda za ishranu bilja Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Analizom je utvrđeno da je tretman kalcizacije statistički značajan za koncentracije P, K i Ca u suhoj tvari (ST) lista, dok se koncentracije N i Mg u ST lista nisu značajno razlikovale između biljaka uzgajanih na kiselom i kalciziranom tlu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb