Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 814649

Bez enzima nema dobre probave hrane


Verbanac, Donatella
Bez enzima nema dobre probave hrane // Zbornik radova ; Svečani sabor povodom obilježavanja 60.obljetnice djelovanja ; Hrvatsko drušvo Farmaceutskih tehničara, Opatija 14.-17.travnja 2016. / Schiller, Sanja (ur.).
Zagreb: Hrvatsko drušvo farmaceutskih tehničara, 2016. str. 59-61 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 814649 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Bez enzima nema dobre probave hrane
(Digestive enzymes – prerequisite for the successful utilization of nutrients)

Autori
Verbanac, Donatella

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik radova ; Svečani sabor povodom obilježavanja 60.obljetnice djelovanja ; Hrvatsko drušvo Farmaceutskih tehničara, Opatija 14.-17.travnja 2016. / Schiller, Sanja - Zagreb : Hrvatsko drušvo farmaceutskih tehničara, 2016, 59-61

ISBN
978-953-58887-1-0

Skup
Svečani sabor povodom obilježavanja 60.obljetnice djelovanja ; Hrvatsko drušvo Farmaceutskih tehničara

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 14.04.2016. - 17.04.2016

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
hrana; probava; enzimi; plant-based-enzymes
(food; digestion; enzyme; plant-based-enzymes)

Sažetak
Sve je više ljudi koji ne smiju konzumirati namirnice i pića sa sadržanom laktozom, glutenom, fruktozom, histaminom i nekih drugih sastojaka. Razlog je dijagnosticirana intolerancija ili preosjetljivost na hranu uzrokovana nedostatkom enzima u čovjekovom organizmu neophodnim za probavu, ili je riječ o patološkoj reakciji na pojedine tvari u hranu. Prepoznaje se po simptomima uočenim nekoliko sati ili dana nakon uzimanja hrane, a vezani su za probavni sustav (nadutost, bolovi u trbuhu, zatvor, grčeve, proljev, mučnina), na koži (osip, urtikarija, psorijaza, akne, svrbež, dermatitis), respiratorne tegobe (rinitis, sinusitis, astma, suhi kašalj), a mogu biti i psihološke (tjeskoba, umor, depresija, nedostatak motivacije, hiperaktivnost djece), neurološke (migrena, vrtoglavica, glavobolja, omaglica), pretilost, artritis, otečeni zglobovi... Intolerancija na hranu uzrokovana prirođenim ili stečenim nedostacima sustavno se proučava od 1978. godine. Istraživanja su dosad polučila niz zanimljivih rezultata, a najnovija pomoć u takvim stanjima dolazi nam u obliku enzima. Molekula koje su sastavni dio našeg organizma, ali možda ih ponekad naše tijelo nema dovoljno na raspolaganju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ - broj 5467

Ustanove:
Medicinski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Donatella Verbanac (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Verbanac, Donatella
Bez enzima nema dobre probave hrane // Zbornik radova ; Svečani sabor povodom obilježavanja 60.obljetnice djelovanja ; Hrvatsko drušvo Farmaceutskih tehničara, Opatija 14.-17.travnja 2016. / Schiller, Sanja (ur.).
Zagreb: Hrvatsko drušvo farmaceutskih tehničara, 2016. str. 59-61 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Verbanac, D. (2016) Bez enzima nema dobre probave hrane. U: Schiller, S. (ur.)Zbornik radova ; Svečani sabor povodom obilježavanja 60.obljetnice djelovanja ; Hrvatsko drušvo Farmaceutskih tehničara, Opatija 14.-17.travnja 2016..
@article{article, author = {Verbanac, Donatella}, editor = {Schiller, S.}, year = {2016}, pages = {59-61}, keywords = {hrana, probava, enzimi, plant-based-enzymes}, isbn = {978-953-58887-1-0}, title = {Bez enzima nema dobre probave hrane}, keyword = {hrana, probava, enzimi, plant-based-enzymes}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}vo farmaceutskih tehni\v{c}ara}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Verbanac, Donatella}, editor = {Schiller, S.}, year = {2016}, pages = {59-61}, keywords = {food, digestion, enzyme, plant-based-enzymes}, isbn = {978-953-58887-1-0}, title = {Digestive enzymes – prerequisite for the successful utilization of nutrients}, keyword = {food, digestion, enzyme, plant-based-enzymes}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}vo farmaceutskih tehni\v{c}ara}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font