Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 814646

Probiotikom i mikronutrijentima ojačajmo imunitet


Verbanac, Donatella
Probiotikom i mikronutrijentima ojačajmo imunitet // Zbornik radova ; Svečani sabor povodom obilježavanja 60.obljetnice djelovanja ; Hrvatsko drušvo Farmaceutskih tehničara, Opatija 14.-17.travnja 2016. / Schiller, Sanja (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo farmaceutskih tehničara, Zagreb, 2016. str. 97-99 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 814646 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Probiotikom i mikronutrijentima ojačajmo imunitet
(Improving immunity with probiotic and micronutrients)

Autori
Verbanac, Donatella

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik radova ; Svečani sabor povodom obilježavanja 60.obljetnice djelovanja ; Hrvatsko drušvo Farmaceutskih tehničara, Opatija 14.-17.travnja 2016. / Schiller, Sanja - Zagreb : Hrvatsko društvo farmaceutskih tehničara, Zagreb, 2016, 97-99

ISBN
978-953-58887-1-0

Skup
Svečani sabor povodom obilježavanja 60.obljetnice djelovanja ; Hrvatsko drušvo Farmaceutskih tehničara

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 14.04.2016. - 17.04.2016

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
imunitet; mikrobiota; probiotici; prebiotici; cink; vitamin C
(immunity; microbiota; probiotics; prebiotics; zinc; vitamin C)

Sažetak
Svjedoci smo svakodnevnih izazova koji stoje pred nama u provođenju dnevnih aktivnosti koje najčešće definiramo zajedničkim pojmom – stres. Stresni način života, uz porast raznih čimbenika koji umanjuju samu kvalitetu života suvremenog čovjeka od rođenja, pa do pozne životne dobi najviše utječu na smanjenje sposobnosti organizma da sačuva kvalitetan i zdrav imunološki sustav. U samoj izgradnji, ali i održavanju imunološkog sustava više je čimbenika koji imaju značajnu ulogu. U prvom redu je tu pravilna prehrana koja mora osigurati dovoljnu količinu kvalitetnih bjelančevina, vitamina i minerala, ali i dobrih bakterija i njihovih supstrata koji će pomoći u održavanju zdrave crijevne flore – mikrobiote. Stoga je upotreba fermentiranih namirnica u kojima se nalaze dobre bakterije (probiotici), kao i korištenje preparata s probioticima jedan od načina očuvanja mikrobiote čija je uloga iznimno značajna u uspostavi i održavanju pravilnog imunološkog odgovora organizma. Za razliku od nekih probiotičkih sojeva bakterija koji su se pokazali ranjivima u ekstremnim uvjetima koji vladaju u gornjim dijelovima gastrointestinalnog trakta, Bacillus subtilis (B. subtilis) se već duže vrijeme smatra idealnim probiotikom za oralnu upotrebu zbog svoje sposobnosti preživljavanja prilikom prolaska kroz područje niskog pH u želucu i nesmetanog dolaska u ciljni organ - crijevo. Poznato je i to da B. subtilis može tvoriti vrlo rezistentne endospore i u tom se obliku gotovo desetljećima održavati o čemu postoje zapisi u znanstvenoj literaturi. Uloga B. subtilis kao bakterije koja djeluje povoljno na naš organizam, napose je očita u stimulaciji imunološkog sustava na staničnoj razini i preko stvaranja širokog spektra protutijela, uključujući i one koja štite sluznice ne samo crijeva, nego i ostalih sustava za izlučivanje, poput mokraćnog i respiratornog sustava. Posebno su zanimljiva najnovija istraživanja aktivacije produkcije sekret oblika imunoglobulina A (SIgA) i uvećanje vrijednosti tog imunoglobulina nakon uzimanja B. subtilis. Nadalje, sinergističko djelovanje više ljekovitih komponenti s zajedničkim ciljem održavanja normalne funkcije organizma, provjereni je princip za uspješnu prevenciju i terapiju raznih bolesti i stanja. Stoga su pojedine komponente koje imaju povoljni utjecaj na imunološki sustav, poput vitamina C i mikroelementa cinka one koje značajno pomažu u aktivaciji, održavanju i moduliranju imunološkog odgovora. Redovita upotreba i tih mikronutrijenata koji imaju brojne pozitivne funkcije na imunološki sustav, uvelike doprinosi stabilnom i funkcionalnom imunološkom sustavu sposobnom da organizam obrani od brojnih patogena kojima smo neminovno izloženi. U izlaganju će biti objašnjeni osnovni principi djelovanja pojedinih nutrijenata i probiotika na održavanje zdravlja i aktivaciju imunološkog odgovora u stanjima smanjenje imunosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ - broj 5467

Ustanove:
Medicinski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Donatella Verbanac (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Verbanac, Donatella
Probiotikom i mikronutrijentima ojačajmo imunitet // Zbornik radova ; Svečani sabor povodom obilježavanja 60.obljetnice djelovanja ; Hrvatsko drušvo Farmaceutskih tehničara, Opatija 14.-17.travnja 2016. / Schiller, Sanja (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo farmaceutskih tehničara, Zagreb, 2016. str. 97-99 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Verbanac, D. (2016) Probiotikom i mikronutrijentima ojačajmo imunitet. U: Schiller, S. (ur.)Zbornik radova ; Svečani sabor povodom obilježavanja 60.obljetnice djelovanja ; Hrvatsko drušvo Farmaceutskih tehničara, Opatija 14.-17.travnja 2016..
@article{article, author = {Verbanac, Donatella}, editor = {Schiller, S.}, year = {2016}, pages = {97-99}, keywords = {imunitet, mikrobiota, probiotici, prebiotici, cink, vitamin C}, isbn = {978-953-58887-1-0}, title = {Probiotikom i mikronutrijentima oja\v{c}ajmo imunitet}, keyword = {imunitet, mikrobiota, probiotici, prebiotici, cink, vitamin C}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo farmaceutskih tehni\v{c}ara, Zagreb}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Verbanac, Donatella}, editor = {Schiller, S.}, year = {2016}, pages = {97-99}, keywords = {immunity, microbiota, probiotics, prebiotics, zinc, vitamin C}, isbn = {978-953-58887-1-0}, title = {Improving immunity with probiotic and micronutrients}, keyword = {immunity, microbiota, probiotics, prebiotics, zinc, vitamin C}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo farmaceutskih tehni\v{c}ara, Zagreb}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font