Pregled bibliografske jedinice broj: 814646
Probiotikom i mikronutrijentima ojačajmo imunitet
Probiotikom i mikronutrijentima ojačajmo imunitet // Zbornik radova ; Svečani sabor povodom obilježavanja 60.obljetnice djelovanja ; Hrvatsko drušvo Farmaceutskih tehničara, Opatija 14.-17.travnja 2016. / Schiller, Sanja (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo farmaceutskih tehničara, Zagreb, 2016. str. 97-99 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 814646 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Probiotikom i mikronutrijentima ojačajmo imunitet
(Improving immunity with probiotic and micronutrients)
Autori
Verbanac, Donatella
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik radova ; Svečani sabor povodom obilježavanja 60.obljetnice djelovanja ; Hrvatsko drušvo Farmaceutskih tehničara, Opatija 14.-17.travnja 2016.
/ Schiller, Sanja - Zagreb : Hrvatsko društvo farmaceutskih tehničara, Zagreb, 2016, 97-99
ISBN
978-953-58887-1-0
Skup
Svečani sabor povodom obilježavanja 60.obljetnice djelovanja ; Hrvatsko drušvo Farmaceutskih tehničara
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 14.04.2016. - 17.04.2016
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
imunitet; mikrobiota; probiotici; prebiotici; cink; vitamin C
(immunity; microbiota; probiotics; prebiotics; zinc; vitamin C)
Sažetak
Svjedoci smo svakodnevnih izazova koji stoje pred nama u provođenju dnevnih aktivnosti koje najčešće definiramo zajedničkim pojmom – stres. Stresni način života, uz porast raznih čimbenika koji umanjuju samu kvalitetu života suvremenog čovjeka od rođenja, pa do pozne životne dobi najviše utječu na smanjenje sposobnosti organizma da sačuva kvalitetan i zdrav imunološki sustav. U samoj izgradnji, ali i održavanju imunološkog sustava više je čimbenika koji imaju značajnu ulogu. U prvom redu je tu pravilna prehrana koja mora osigurati dovoljnu količinu kvalitetnih bjelančevina, vitamina i minerala, ali i dobrih bakterija i njihovih supstrata koji će pomoći u održavanju zdrave crijevne flore – mikrobiote. Stoga je upotreba fermentiranih namirnica u kojima se nalaze dobre bakterije (probiotici), kao i korištenje preparata s probioticima jedan od načina očuvanja mikrobiote čija je uloga iznimno značajna u uspostavi i održavanju pravilnog imunološkog odgovora organizma. Za razliku od nekih probiotičkih sojeva bakterija koji su se pokazali ranjivima u ekstremnim uvjetima koji vladaju u gornjim dijelovima gastrointestinalnog trakta, Bacillus subtilis (B. subtilis) se već duže vrijeme smatra idealnim probiotikom za oralnu upotrebu zbog svoje sposobnosti preživljavanja prilikom prolaska kroz područje niskog pH u želucu i nesmetanog dolaska u ciljni organ - crijevo. Poznato je i to da B. subtilis može tvoriti vrlo rezistentne endospore i u tom se obliku gotovo desetljećima održavati o čemu postoje zapisi u znanstvenoj literaturi. Uloga B. subtilis kao bakterije koja djeluje povoljno na naš organizam, napose je očita u stimulaciji imunološkog sustava na staničnoj razini i preko stvaranja širokog spektra protutijela, uključujući i one koja štite sluznice ne samo crijeva, nego i ostalih sustava za izlučivanje, poput mokraćnog i respiratornog sustava. Posebno su zanimljiva najnovija istraživanja aktivacije produkcije sekret oblika imunoglobulina A (SIgA) i uvećanje vrijednosti tog imunoglobulina nakon uzimanja B. subtilis. Nadalje, sinergističko djelovanje više ljekovitih komponenti s zajedničkim ciljem održavanja normalne funkcije organizma, provjereni je princip za uspješnu prevenciju i terapiju raznih bolesti i stanja. Stoga su pojedine komponente koje imaju povoljni utjecaj na imunološki sustav, poput vitamina C i mikroelementa cinka one koje značajno pomažu u aktivaciji, održavanju i moduliranju imunološkog odgovora. Redovita upotreba i tih mikronutrijenata koji imaju brojne pozitivne funkcije na imunološki sustav, uvelike doprinosi stabilnom i funkcionalnom imunološkom sustavu sposobnom da organizam obrani od brojnih patogena kojima smo neminovno izloženi. U izlaganju će biti objašnjeni osnovni principi djelovanja pojedinih nutrijenata i probiotika na održavanje zdravlja i aktivaciju imunološkog odgovora u stanjima smanjenje imunosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ - broj 5467
Ustanove:
Medicinski fakultet, Zagreb
Profili:
Donatella Verbanac
(autor)