Pregled bibliografske jedinice broj: 81433
Postupci za dokazivanje goveđeg tkiva u toplinski obrađenim uzorcima namirnica
Postupci za dokazivanje goveđeg tkiva u toplinski obrađenim uzorcima namirnica // Meso (Zagreb), 17 (2002), -; 45-48 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 81433 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Postupci za dokazivanje goveđeg tkiva u toplinski obrađenim uzorcima namirnica
Autori
Cvrtila, Željka ; Hadžiosmanović, Mirza ; Bažulić, Davorin ; Njari, Bela
Izvornik
Meso (Zagreb) (1332-0025) 17
(2002);
45-48
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
identifikacija vrsta mesa; goveđa spongiformna encefalopatija
(identification of meat types; bovine spongiform encefalopaty)
Sažetak
Glavnim razlogom za utvrđivanjem vrsta mesa u toplinski obrađenim ili neobrađenim proizvodima od mesa je želja da se potrošač, trgovina i industrija zaštite od lažnih deklariranja proizvoda i krivotvorenja određenih vrsta proizvoda, što je vrlo značajno sa zdravstvenog i religioznog, te ekonomskog stanovišta. Potreba za kontrolom kakvoće u tom području djelovanja je znatno porasla posljednjih nekoliko godina, posebno rigoroznim uvjetima trgovine u Europskoj uniji (EU). Identifikacijom vrste tkiva u proizvodima moguće je prevenirati konzumaciju proizvoda u čijem sastavu se nalazi goveđe tkivo, što je danas zbog opasnosti od goveđe spongiformne encefalopatije (GSE) izuzetno značajno.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Mirza Hadžiosmanović
(autor)
Bela Njari
(autor)
Davorin Bažulić
(autor)
Željka Cvrtila
(autor)