Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 81433

Postupci za dokazivanje goveđeg tkiva u toplinski obrađenim uzorcima namirnica


Cvrtila, Željka; Hadžiosmanović, Mirza; Bažulić, Davorin; Njari, Bela
Postupci za dokazivanje goveđeg tkiva u toplinski obrađenim uzorcima namirnica // Meso (Zagreb), 17 (2002), -; 45-48 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 81433 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Postupci za dokazivanje goveđeg tkiva u toplinski obrađenim uzorcima namirnica

Autori
Cvrtila, Željka ; Hadžiosmanović, Mirza ; Bažulić, Davorin ; Njari, Bela

Izvornik
Meso (Zagreb) (1332-0025) 17 (2002); 45-48

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
identifikacija vrsta mesa; goveđa spongiformna encefalopatija
(identification of meat types; bovine spongiform encefalopaty)

Sažetak
Glavnim razlogom za utvrđivanjem vrsta mesa u toplinski obrađenim ili neobrađenim proizvodima od mesa je želja da se potrošač, trgovina i industrija zaštite od lažnih deklariranja proizvoda i krivotvorenja određenih vrsta proizvoda, što je vrlo značajno sa zdravstvenog i religioznog, te ekonomskog stanovišta. Potreba za kontrolom kakvoće u tom području djelovanja je znatno porasla posljednjih nekoliko godina, posebno rigoroznim uvjetima trgovine u Europskoj uniji (EU). Identifikacijom vrste tkiva u proizvodima moguće je prevenirati konzumaciju proizvoda u čijem sastavu se nalazi goveđe tkivo, što je danas zbog opasnosti od goveđe spongiformne encefalopatije (GSE) izuzetno značajno.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
0048007
0053025

Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Cvrtila, Željka; Hadžiosmanović, Mirza; Bažulić, Davorin; Njari, Bela
Postupci za dokazivanje goveđeg tkiva u toplinski obrađenim uzorcima namirnica // Meso (Zagreb), 17 (2002), -; 45-48 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Cvrtila, Ž., Hadžiosmanović, M., Bažulić, D. & Njari, B. (2002) Postupci za dokazivanje goveđeg tkiva u toplinski obrađenim uzorcima namirnica. Meso (Zagreb), 17 (-), 45-48.
@article{article, author = {Cvrtila, \v{Z}eljka and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Ba\v{z}uli\'{c}, Davorin and Njari, Bela}, year = {2002}, pages = {45-48}, keywords = {identifikacija vrsta mesa, gove\dja spongiformna encefalopatija}, journal = {Meso (Zagreb)}, volume = {17}, number = {-}, issn = {1332-0025}, title = {Postupci za dokazivanje gove\djeg tkiva u toplinski obra\djenim uzorcima namirnica}, keyword = {identifikacija vrsta mesa, gove\dja spongiformna encefalopatija} }
@article{article, author = {Cvrtila, \v{Z}eljka and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Ba\v{z}uli\'{c}, Davorin and Njari, Bela}, year = {2002}, pages = {45-48}, keywords = {identification of meat types, bovine spongiform encefalopaty}, journal = {Meso (Zagreb)}, volume = {17}, number = {-}, issn = {1332-0025}, title = {-}, keyword = {identification of meat types, bovine spongiform encefalopaty} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font