Pregled bibliografske jedinice broj: 813659
Utjecaj djelomične defolijacije i solarizacije na koncentraciju polifenola u vinima kultivara Pinot crni i Cabernet sauvignon (Vitis vinifera L.)
Utjecaj djelomične defolijacije i solarizacije na koncentraciju polifenola u vinima kultivara Pinot crni i Cabernet sauvignon (Vitis vinifera L.) // Glasnik zaštite bilja, 39 (2016), 3; 22-28 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 813659 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj djelomične defolijacije i solarizacije na koncentraciju polifenola u vinima kultivara Pinot crni i Cabernet sauvignon (Vitis vinifera L.)
(Effect of partial defoliation and solarization on polyphenol concentration in wines produced from Pinot noir and Cabernet sauvignon cultivars (Vitis vinifera L.))
Autori
Osrečak, Mirela ; Karoglan, Marko ; Kozina, Bernard
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 39
(2016), 3;
22-28
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
djelomična defolijacija; solarizacija; polifenoli; antocijani
(partial defoliation; solarization; polyphenols; anthocyanins)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je provjeriti utjecaj djelomične defolijacije (D) kao uobičajenog zahvata u suvremenom vinogradarstvu, solarizacije (S) čiji je utjecaj još uvijek slabo istražen, te kombinacije ovih tretmana (D+S) na sadržaj ukupnih polifenolnih spojeva i ukupnih antocijana u vinima crnih kultivara Pinota crnog i Cabernet sauvignona (Vitis vinifera L.). Provedeni tretmani nisu utjecali na sadržaj šećera u grožđu, ali su svi doveli do značajnog pada ukupne kiselosti kod oba kultivara. Isto tako, utjecali su na povećanje koncentracije ukupnih polifenola i ukupnih antocijana u eksperimentalnim vinima, osim u slučaju solarizacije Cabernet sauvignona, gdje povećanje nije bilo i statistički značajno.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts