Pregled bibliografske jedinice broj: 813219
Evaluacija kemijskog sastava destilata dobivenih od vina s manom
Evaluacija kemijskog sastava destilata dobivenih od vina s manom // Glasnik zaštite bilja, 39 (2016), 3; 30-36 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 813219 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Evaluacija kemijskog sastava destilata dobivenih od vina s manom
(Evaluation of chemical composition of defect wine distillates)
Autori
Mihaljević Žulj, Marin ; Posavec, Barbara ; Škvorc, Melanija ; Tupajić, Pavica
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 39
(2016), 3;
30-36
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
destilacija; vinski destilat; oksidacija vina; acetaldehid
(distillation; wine distillate; wine oxidation; acetaldehyde)
Sažetak
Cilj rada bio je evaluacija kemijskog sastava destilata dobivenih od vina s manom. Istraživan je kemijski sastav destilata dobivenih od vina sorte Chardonnay kod kojeg je utvrđena mana oksidacije u mirisu. Destilacija vina provedena je pomoću jednostavnog destilacijskog uređaja primjenom dvostruke destilacije uz odvajanje različite količine prve frakcije destilata. Hlapivi spojevi vina i vinskih destilata (acetaldehid, etil-acetat, metanol te viši alkoholi uključivo n-propanol, izobutanol i amilni alkoholi) određeni su metodom plinske kromatografije, a njihove koncentracije uspoređene su s vrijednostima koje su propisane ili se preporučuju za vinske destilate. Dobiveni rezultati ukazuju kako oksidirano vino i od njega dobiveni destilati prema nekim parametrima kemijskog sastava odstupaju od vrijednosti koje se preporučuju u proizvodnji visoko kvalitetnih vinskih destilata. Koncentracije acetaldehida u destilatima dobivenim dvostrukom destilacijom bile su znatno više od praga njegove senzorne detekcije i iznosile su 600-669 mg/L a.a. ovisno o varijanti pokusa. Ostali parametri kemijskog sastava vinskih destilata bili su u granicama propisanih vrijednosti i u skladu s literaturnim podacima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts