Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 813219

Evaluacija kemijskog sastava destilata dobivenih od vina s manom


Mihaljević Žulj, Marin; Posavec, Barbara; Škvorc, Melanija; Tupajić, Pavica
Evaluacija kemijskog sastava destilata dobivenih od vina s manom // Glasnik zaštite bilja, 39 (2016), 3; 30-36 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 813219 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Evaluacija kemijskog sastava destilata dobivenih od vina s manom
(Evaluation of chemical composition of defect wine distillates)

Autori
Mihaljević Žulj, Marin ; Posavec, Barbara ; Škvorc, Melanija ; Tupajić, Pavica

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 39 (2016), 3; 30-36

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
destilacija; vinski destilat; oksidacija vina; acetaldehid
(distillation; wine distillate; wine oxidation; acetaldehyde)

Sažetak
Cilj rada bio je evaluacija kemijskog sastava destilata dobivenih od vina s manom. Istraživan je kemijski sastav destilata dobivenih od vina sorte Chardonnay kod kojeg je utvrđena mana oksidacije u mirisu. Destilacija vina provedena je pomoću jednostavnog destilacijskog uređaja primjenom dvostruke destilacije uz odvajanje različite količine prve frakcije destilata. Hlapivi spojevi vina i vinskih destilata (acetaldehid, etil-acetat, metanol te viši alkoholi uključivo n-propanol, izobutanol i amilni alkoholi) određeni su metodom plinske kromatografije, a njihove koncentracije uspoređene su s vrijednostima koje su propisane ili se preporučuju za vinske destilate. Dobiveni rezultati ukazuju kako oksidirano vino i od njega dobiveni destilati prema nekim parametrima kemijskog sastava odstupaju od vrijednosti koje se preporučuju u proizvodnji visoko kvalitetnih vinskih destilata. Koncentracije acetaldehida u destilatima dobivenim dvostrukom destilacijom bile su znatno više od praga njegove senzorne detekcije i iznosile su 600-669 mg/L a.a. ovisno o varijanti pokusa. Ostali parametri kemijskog sastava vinskih destilata bili su u granicama propisanih vrijednosti i u skladu s literaturnim podacima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Mihaljević Žulj, Marin; Posavec, Barbara; Škvorc, Melanija; Tupajić, Pavica
Evaluacija kemijskog sastava destilata dobivenih od vina s manom // Glasnik zaštite bilja, 39 (2016), 3; 30-36 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Mihaljević Žulj, M., Posavec, B., Škvorc, M. & Tupajić, P. (2016) Evaluacija kemijskog sastava destilata dobivenih od vina s manom. Glasnik zaštite bilja, 39 (3), 30-36.
@article{article, author = {Mihaljevi\'{c} \v{Z}ulj, Marin and Posavec, Barbara and \v{S}kvorc, Melanija and Tupaji\'{c}, Pavica}, year = {2016}, pages = {30-36}, keywords = {destilacija, vinski destilat, oksidacija vina, acetaldehid}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {39}, number = {3}, issn = {0350-9664}, title = {Evaluacija kemijskog sastava destilata dobivenih od vina s manom}, keyword = {destilacija, vinski destilat, oksidacija vina, acetaldehid} }
@article{article, author = {Mihaljevi\'{c} \v{Z}ulj, Marin and Posavec, Barbara and \v{S}kvorc, Melanija and Tupaji\'{c}, Pavica}, year = {2016}, pages = {30-36}, keywords = {distillation, wine distillate, wine oxidation, acetaldehyde}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {39}, number = {3}, issn = {0350-9664}, title = {Evaluation of chemical composition of defect wine distillates}, keyword = {distillation, wine distillate, wine oxidation, acetaldehyde} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font