Pregled bibliografske jedinice broj: 812749
VAŽNOST PREHRANE U PREVENCIJI OSTEOPOROZE KOD ŽENA U PRIMORSKO-GORANSKOJ ŽUPANIJI
VAŽNOST PREHRANE U PREVENCIJI OSTEOPOROZE KOD ŽENA U PRIMORSKO-GORANSKOJ ŽUPANIJI // Treći međunarodni stručno - znanstveni simpozij o osteoporozi
Opatija, Hrvatska, 2011. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 812749 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
VAŽNOST PREHRANE U PREVENCIJI OSTEOPOROZE KOD ŽENA U PRIMORSKO-GORANSKOJ ŽUPANIJI
(THE IMPORTANCE OF DIET IN THE PREVENTION OF OSTEOPOROSIS IN WOMEN in PRIMORSKO GORANSKA COUNTY)
Autori
Pavičić Žeželj, Sandra ; Cvijanović, Olga ; Crnčević Orlić, Željka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Treći međunarodni stručno - znanstveni simpozij o osteoporozi
/ - , 2011
Skup
Treći međunarodni stručno - znanstveni simpozij o osteoporozi
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 10.11.2011. - 12.11.2011
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
prehrana; ostoporoza; žene
(nutrition; osteoporosis; women)
Sažetak
Uvod Osteoporoza je bolest koja pogađa milijune ljudi širom svijeta i predstavlja jedan od vodećih javnozdravstvenih problema. Žene predstavljaju 80% oboljelih od osteoporoze, a žene nakon menopauze pripadaju visoko rizičnoj skupini. Uz neke poznate čimbenike rizika koji dokazano utječu na razvoj osteopenije i osteoporoze, najnovija istraživanja upućuju i na neke druge čimbenike prehrane, poput minerala, masti i masnih derivata i biljnih vlakana koji mogu dovesti do poremećaja u metabolizmu koštanog tkiva. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj prehrane s naglaskom na mikroelemente iz voća i povrća te masti i masnih derivata na koštani status ispitanica. Materijali i metode Istraživanje je obuhvatilo 200 žena starosne dobi od 40 do 67 godina, od toga je ispitivanu skupina činilo 120 žena u menopauzi, a 80 fertilnih žena bilo je u kontrolnoj skupini. Pomoću polu- kvantitativnog upitnika (FFQ), uz energetsku vrijednost, dobili su se podaci o unosu hranjivih tvari s naglaskom na mikroelemente iz voća i povrća, biljnih vlakana te unosu masti i masnih derivata, a stanje koštane mase ispitanica procijenilo se denzitometrijom. Rezultati i rasprava Dobiveni rezultati pokazuju značajan utjecaj dobi, menopauze i prehrane te pojedinih hranjivih tvari na mineralnu gustoću kosti kod ispitivane skupine žena. Žene fertilne dobi, kao i mlađe žene imale su više vrijednosti mineralne gustoće kosti. Rezultati dobiveni u ovoj studiji pokazali su statistički negativnu povezanost između ukupnog unosa masti i zasićenih masnih kiselina i mineralne gustoće kosti, dok je za mononezasićene i polinezasićene masne kiseline te minerale kalij, cink i magnezij dokazana pozitivna povezanost. Analizirajući utjecaj svih spomenutih čimbenika, možemo reći kako starosna dob i menstrualni status najviše utječu na mineralnu gustoću kosti. Od nutritivnih parametara treba izdvojiti važnost doprinosa ukupnih masti te pojedinačnih masnih kiselina, kao i utjecaj minerala kalija, magnezija i cinka, koje nalazimo uglavnom u voću i povrću, na mineralnu gustoću kosti. Dobiveni podaci govore u prilog važnosti djelovanja javnog zdravstva u prevenciji pojave osteoporoze te predstavljaju podlogu za osmišljavanje i provođenje programa kojim će se preventivno djelovati na skupinu zdravih žena i žena s rizičnim čimbenicima za nastanak osteoporoze.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka