Pregled bibliografske jedinice broj: 81269
Korisnost komercijalnog ELISA testa za određivanje svinjskog mesa u toplinski obrađenim proizvodima
Korisnost komercijalnog ELISA testa za određivanje svinjskog mesa u toplinski obrađenim proizvodima, 1999., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 81269 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Korisnost komercijalnog ELISA testa za određivanje svinjskog mesa u toplinski obrađenim proizvodima
(Effectivenes off Commercial ELISA Test for Determination of Pork in Heat-Treated Meat Products)
Autori
Logomerac, Vesna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.06
Godina
1999
Stranica
39
Mentor
Petrak, Tomislav
Neposredni voditelj
Bažulić, Davorin
Ključne riječi
ELISA-test; svinjsko meso; toplinski obrađeni proizvodi
(ELISA; pork; heat-treated products)
Sažetak
Utvrđivala sam podobnost komercijalnog ELISA testa (Cortec Diagnostic, UK) za kvalitativno i kvantitativno određivanje svinjskog mesa u toplinski obrađenim uzorcima. Analizirala sam uzorke koje sam pripremila miješanjem goveđeg i svinjskog mesa kako bi odredila granice pouzdanosti testa. Osim tih uzoraka, spomenuti test provela sam i na uzorcima gotovih mesnih proizvoda. Dobiveni rezultati pokazuju da je donja granica pouzdanosti testa za kvalitativnu analizu kod vrijednosti od 1% svinjetine u uzorku, a gornja granica pouzdanosti testa je kod koncentracije od 100% svinjetine u uzorku. Kvantitativna analiza može se provoditi samo u rasponu od 1% do 10% svinjetine u uzorku jer standardna krivulja pokazuje linearnost samo u tom rasponu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina