Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 811887

Da li je korištenje svinjske masti moguće u uravnoteženom mediteranskom tipu prehrane i što preporučiti kao zdrave masnoće populaciji Hrvatske?


Gereš Natko; Vasiljev Marchesi Vanja; Tucak Jasna; Marđetko Renata
Da li je korištenje svinjske masti moguće u uravnoteženom mediteranskom tipu prehrane i što preporučiti kao zdrave masnoće populaciji Hrvatske? // Hrvatski časopis za javno zdravstvo, 11 (2015), 42; 23-23 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)


CROSBI ID: 811887 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Da li je korištenje svinjske masti moguće u uravnoteženom mediteranskom tipu prehrane i što preporučiti kao zdrave masnoće populaciji Hrvatske?
(The use of animal fat in Mediterranean diet, what to suggest as healthy fats to population of Croatia?)

Autori
Gereš Natko ; Vasiljev Marchesi Vanja ; Tucak Jasna ; Marđetko Renata

Izvornik
Hrvatski časopis za javno zdravstvo (1845-3082) 11 (2015), 42; 23-23

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
maslinovo ulje ; svinjska mast
(olive oil ; pork fat)

Sažetak
Svijest o prednostima korištenja maslinovog ulja i mediteranskog tipa prehrane u današnje je vrijeme poznata i dokazana. Maslinovo ulje je u Hrvatskoj i dalje premalo zastupljeno naspram drugih vrsta ulja i masti te Hrvatska spada u zemlje s niskom potrošnjom maslinovog ulja. Svinjska mast se sve do nedavno prezentirala kao potpuno štetna namirnica u prehrani. Novija saznanja otkrivaju da umjereno i ispravno korištenje ove namirnice visoke kvalitete može djelovati pozitivno na zdravlje. Poznavanje pozitivnih, ali i negativnih učinaka korištenja maslinovog ulja te ostalih dostupnih oblika masti i ulja u prehrani u široj je javnosti nedovoljna. Ovaj rad daje jasne zdravstvene preporuke o korištenju masnoća dostupnih u Hrvatskoj, posebno u odnosu na kvalitetu proizvodnje kod svinjske masti i maslinovog ulja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka,
Medicinski fakultet, Zagreb,
Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci

Profili:

Avatar Url Vanja Vasiljev (autor)

Avatar Url Natko Gereš (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gereš Natko; Vasiljev Marchesi Vanja; Tucak Jasna; Marđetko Renata
Da li je korištenje svinjske masti moguće u uravnoteženom mediteranskom tipu prehrane i što preporučiti kao zdrave masnoće populaciji Hrvatske? // Hrvatski časopis za javno zdravstvo, 11 (2015), 42; 23-23 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
Gereš Natko, Vasiljev Marchesi Vanja, Tucak Jasna & Marđetko Renata (2015) Da li je korištenje svinjske masti moguće u uravnoteženom mediteranskom tipu prehrane i što preporučiti kao zdrave masnoće populaciji Hrvatske?. Hrvatski časopis za javno zdravstvo, 11 (42), 23-23.
@article{article, year = {2015}, pages = {23-23}, keywords = {maslinovo ulje, svinjska mast}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za javno zdravstvo}, volume = {11}, number = {42}, issn = {1845-3082}, title = {Da li je kori\v{s}tenje svinjske masti mogu\'{c}e u uravnote\v{z}enom mediteranskom tipu prehrane i \v{s}to preporu\v{c}iti kao zdrave masno\'{c}e populaciji Hrvatske?}, keyword = {maslinovo ulje, svinjska mast} }
@article{article, year = {2015}, pages = {23-23}, keywords = {olive oil, pork fat}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za javno zdravstvo}, volume = {11}, number = {42}, issn = {1845-3082}, title = {The use of animal fat in Mediterranean diet, what to suggest as healthy fats to population of Croatia?}, keyword = {olive oil, pork fat} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font