Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 810549

Nova paradigma proizvodnje hrane u 21. st.: Mogući scenarij


Kokić, Tonći
Nova paradigma proizvodnje hrane u 21. st.: Mogući scenarij // X. Mediteranski korijeni filozofije / Kušan, Emil ; Matijević, Mira (ur.).
Zagreb: Hrvatsko filozofsko društvo ; Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, 2016. str. 53-54 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 810549 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nova paradigma proizvodnje hrane u 21. st.: Mogući scenarij
(New food processing paradigm for the 21st century: A possible scenario)

Autori
Kokić, Tonći

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
X. Mediteranski korijeni filozofije / Kušan, Emil ; Matijević, Mira - Zagreb : Hrvatsko filozofsko društvo ; Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, 2016, 53-54

Skup
X. Mediteranski korijeni filozofije

Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 07.04.2016. - 09.04.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
futurologija; hrana; voda
(futurology; food; water)

Sažetak
Autor, na temelju filozofskog promišljanja futurološke metodologije, tvrdi da je opravdano vjerovati da kvantitativno usavršavanje tehnologije proizvodnje hrane neće moći prehraniti stanovništvo u 21. st. nego će se morati dopunjavati katnim zatvorenim tvornicama bilja i laboratorijskom proizvodnjom mesa. Potvrda ove teze je u potrebi udvostručenja uroda usjeva zbog očekivanog povećanja stanovništva (35%) do 2050. god. i ostvarenje UN cilja (MDGs) prehrane nedovoljno uhranjene populacije, uz istovremenu potragu za novim vodnim resursima za poljoprivredu koja koristi 75%-90% sveukupne potrošnje. Istovremeno treba smanjiti zagađenje okoliša (vode, zemlje i zraka) i upotrebu fosilnih goriva u proizvodnji hrane te očuvati stabilnosti prinosa u (ne)očekivanim klimatskim promjenama. Klasično intenziviranje proizvodnje pretvaranjem novih 109 ha prirodnih ekosistema u obradive površine uz povećanje potrošnje vode i veću energetsku učinkovitost poljoprivredne proizvodnje nije obećavajuće. S druge strane, zatvorene katne tvornice bilja i laboratorijska proizvodnja mesa mogu pomoći u ispunjenju zahtjeva 21. st. za hranom uz ekološku prihvatljivost i društvenu te političku stabilnost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Filozofija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Filozofski fakultet u Splitu

Profili:

Avatar Url Tonći Kokić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kokić, Tonći
Nova paradigma proizvodnje hrane u 21. st.: Mogući scenarij // X. Mediteranski korijeni filozofije / Kušan, Emil ; Matijević, Mira (ur.).
Zagreb: Hrvatsko filozofsko društvo ; Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, 2016. str. 53-54 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Kokić, T. (2016) Nova paradigma proizvodnje hrane u 21. st.: Mogući scenarij. U: Kušan, E. & Matijević, M. (ur.)X. Mediteranski korijeni filozofije.
@article{article, author = {Koki\'{c}, Ton\'{c}i}, year = {2016}, pages = {53-54}, keywords = {futurologija, hrana, voda}, title = {Nova paradigma proizvodnje hrane u 21. st.: Mogu\'{c}i scenarij}, keyword = {futurologija, hrana, voda}, publisher = {Hrvatsko filozofsko dru\v{s}tvo ; Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Splitu}, publisherplace = {Split, Hrvatska} }
@article{article, author = {Koki\'{c}, Ton\'{c}i}, year = {2016}, pages = {53-54}, keywords = {futurology, food, water}, title = {New food processing paradigm for the 21st century: A possible scenario}, keyword = {futurology, food, water}, publisher = {Hrvatsko filozofsko dru\v{s}tvo ; Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Splitu}, publisherplace = {Split, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font