Pregled bibliografske jedinice broj: 810549
Nova paradigma proizvodnje hrane u 21. st.: Mogući scenarij
Nova paradigma proizvodnje hrane u 21. st.: Mogući scenarij // X. Mediteranski korijeni filozofije / Kušan, Emil ; Matijević, Mira (ur.).
Zagreb: Hrvatsko filozofsko društvo ; Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, 2016. str. 53-54 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 810549 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nova paradigma proizvodnje hrane u 21. st.: Mogući scenarij
(New food processing paradigm for the 21st century: A possible scenario)
Autori
Kokić, Tonći
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
X. Mediteranski korijeni filozofije
/ Kušan, Emil ; Matijević, Mira - Zagreb : Hrvatsko filozofsko društvo ; Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, 2016, 53-54
Skup
X. Mediteranski korijeni filozofije
Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 07.04.2016. - 09.04.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
futurologija; hrana; voda
(futurology; food; water)
Sažetak
Autor, na temelju filozofskog promišljanja futurološke metodologije, tvrdi da je opravdano vjerovati da kvantitativno usavršavanje tehnologije proizvodnje hrane neće moći prehraniti stanovništvo u 21. st. nego će se morati dopunjavati katnim zatvorenim tvornicama bilja i laboratorijskom proizvodnjom mesa. Potvrda ove teze je u potrebi udvostručenja uroda usjeva zbog očekivanog povećanja stanovništva (35%) do 2050. god. i ostvarenje UN cilja (MDGs) prehrane nedovoljno uhranjene populacije, uz istovremenu potragu za novim vodnim resursima za poljoprivredu koja koristi 75%-90% sveukupne potrošnje. Istovremeno treba smanjiti zagađenje okoliša (vode, zemlje i zraka) i upotrebu fosilnih goriva u proizvodnji hrane te očuvati stabilnosti prinosa u (ne)očekivanim klimatskim promjenama. Klasično intenziviranje proizvodnje pretvaranjem novih 109 ha prirodnih ekosistema u obradive površine uz povećanje potrošnje vode i veću energetsku učinkovitost poljoprivredne proizvodnje nije obećavajuće. S druge strane, zatvorene katne tvornice bilja i laboratorijska proizvodnja mesa mogu pomoći u ispunjenju zahtjeva 21. st. za hranom uz ekološku prihvatljivost i društvenu te političku stabilnost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Filozofija