Pregled bibliografske jedinice broj: 81049
Značaj mlijeka u ljudskoj prehrani
Značaj mlijeka u ljudskoj prehrani, 2000. (popularni rad).
CROSBI ID: 81049 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značaj mlijeka u ljudskoj prehrani
Autori
Mijić, Pero
Izvornik
Glas lišana
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2000
Ključne riječi
mlijeko ; hrana ; kvaliteta
(milk ; food ; quality)
Sažetak
Mlijeko je fiziološka tečnost, proizvedena u mliječnom organu životinje, prirodom određena hrana za podmladak i nezamjenjiva za ljude svih uzrasta. Mlijeko se upotrebljava od najstarijih vremena na svim stranama svijeta. Mlijeko sadrži sve neophodne sastojke u takovm sastavu i međusobnom odnosu koji su bitni za ravoj mladunčeta i za normalno funkcioniranje odraslog organizma. Najveća vrijednost mlijeka u ljudskoj prehrani je ne samo u njegovom sastavu, nego i u povezanosti pojedinih komponenti koje ljudski organizam dobro prihvata. Standardnom analizom mlijeka dobiva se pet najvažnijih sastojaka mlijeka: voda, mliječna mast, laktoza (mliječni šećer), bjelančevine i pepeo.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo
POVEZANOST RADA