Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 809611

Stavovi potrošača o kristaliziranom medu


Flanjak, Ivana; Primorac, Ljiljana; Bilić, Blanka
Stavovi potrošača o kristaliziranom medu // Zbornik sažetaka Šeste nacionalne konferencije o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda - novi horizonti / Lušić, Dražen (ur.).
Rijeka: Medicinski fakultet Sveučilište u Rijeci, 2016. str. 35-35 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 809611 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Stavovi potrošača o kristaliziranom medu
(Consumers attitudes about crystallized honey)

Autori
Flanjak, Ivana ; Primorac, Ljiljana ; Bilić, Blanka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Zbornik sažetaka Šeste nacionalne konferencije o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda - novi horizonti / Lušić, Dražen - Rijeka : Medicinski fakultet Sveučilište u Rijeci, 2016, 35-35

ISBN
978-953-7957-43-8

Skup
Šesta nacionalna konferencija o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda - novi horizonti

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 08.04.2016. - 09.04.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
kristalizirani med; potrošači; stavovi
(crystalized honey; consumers; attitudes)

Sažetak
Poznato je, ili se uzima kao neosporna činjenica, da potrošači preferiraju med u tekućem stanju. Zbog toga pčelari često kristalizirani med podvrgavaju dekristalizaciji, ponekada i više puta. S druge strane, postoji teza u pčelarskim krugovima da je kristalizacija karakteristika samo „pravog“, nekrivotvorenog meda, čime se promovira kristalizirani med. Kristalizacija meda je normalna pojava, a sklonost kristalizaciji ovisi prvenstveno o sastavu ugljikohidrata, udjelu vode u medu te nekim vanjskim čimbenicima, poput načina procesiranja i temperature čuvanja. Cilj ovog istraživanja bio je u prvom redu utvrditi koji med, obzirom na konzistenciju, preferiraju potrošači sa područja istočne Hrvatske. Naime, istočna Hrvatska je područje karakteristično za najpoznatije vrste kristaliziranog meda - repice, suncokreta, vrbe. Nadalje, cilj je bio utvrditi što potrošači znaju o kristalizaciji meda i sa čime ju povezuju. Rezultati istraživanja pokazali su da i glavnina potrošača istočne Hrvatske preferiraju med u tekućem stanju, uglavnom zbog jednostavnosti konzumiranja i privlačnijeg vizualnog izgleda. Oni koji preferiraju kristalizirani ili kremasti med čine to zbog lakše manipulacije i boljeg osjeta okusa. Većina ispitanika smatra da je kristalizacija karakteristika prirodnog, odnosno nekrivotvorenog meda, dok samo četvrtina ispitanika zna da mogu kristalizirati i nekrivotvoreni i krivotvoreni med. Većina ispitanika smatra da vrsta meda ima utjecaj na pojavu i brzinu kristalizacije, te da šećeri imaju najveći utjecaj na kristalizaciju. Očito je da i na ovom području potrošači preferiraju med u tekućem stanju, a da razlozi leže u osobnim preferencijama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Blanka Bilić Rajs (autor)

Avatar Url Ivana Flanjak (autor)

Avatar Url Ljiljana Primorac (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Flanjak, Ivana; Primorac, Ljiljana; Bilić, Blanka
Stavovi potrošača o kristaliziranom medu // Zbornik sažetaka Šeste nacionalne konferencije o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda - novi horizonti / Lušić, Dražen (ur.).
Rijeka: Medicinski fakultet Sveučilište u Rijeci, 2016. str. 35-35 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
Flanjak, I., Primorac, L. & Bilić, B. (2016) Stavovi potrošača o kristaliziranom medu. U: Lušić, D. (ur.)Zbornik sažetaka Šeste nacionalne konferencije o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda - novi horizonti.
@article{article, author = {Flanjak, Ivana and Primorac, Ljiljana and Bili\'{c}, Blanka}, editor = {Lu\v{s}i\'{c}, D.}, year = {2016}, pages = {35-35}, keywords = {kristalizirani med, potro\v{s}a\v{c}i, stavovi}, isbn = {978-953-7957-43-8}, title = {Stavovi potro\v{s}a\v{c}a o kristaliziranom medu}, keyword = {kristalizirani med, potro\v{s}a\v{c}i, stavovi}, publisher = {Medicinski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}te u Rijeci}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Flanjak, Ivana and Primorac, Ljiljana and Bili\'{c}, Blanka}, editor = {Lu\v{s}i\'{c}, D.}, year = {2016}, pages = {35-35}, keywords = {crystalized honey, consumers, attitudes}, isbn = {978-953-7957-43-8}, title = {Consumers attitudes about crystallized honey}, keyword = {crystalized honey, consumers, attitudes}, publisher = {Medicinski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}te u Rijeci}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font