Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 809605

Utjecaja pektolitičkih enzima na ekstrakciju boje tijekom vinifikacije grožđa sorti Babica i Crljenak


Šutalo, Martina
Utjecaja pektolitičkih enzima na ekstrakciju boje tijekom vinifikacije grožđa sorti Babica i Crljenak, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 809605 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaja pektolitičkih enzima na ekstrakciju boje tijekom vinifikacije grožđa sorti Babica i Crljenak
(Influence of the pectolitic enzymes on colour extraction during the vinification of Babica and Crljenak grapes)

Autori
Šutalo, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
07.10

Godina
2015

Stranica
39

Mentor
Skroza, Danijela

Ključne riječi
Crljenak; Babica; intenzitet boje; sastav boje; udio crvene boje
(Crljenak; Babica; color intensity; color composition; red color content)

Sažetak
Enzimi su spojevi koji svojom prisutnošću kataliziraju i ubrzavaju razgradnju nekih organskih spojeva i nastanak drugih. U novije vrijeme vlada sve veći interes za širu primjenu pektolitičkih enzima u proizvodnji vina, radi povećanja randmana, zatim za lakše bistrenje, te radi povećane ekstrakcije antocijana i dr. Primjena ovog postupka se zasniva na principu hidrolitičke razgradnje pektina u kožici grožđa, međustanični prostori se oslobađaju pektina i time se olakšava prelazak antocijana u mošt odnosno vino. U tehnologiji dobivanja crnih vina, enzimi za vrijeme maceracije također pojačavaju stabilnost boje i tanina. Zadatak ovog završnog rada bio je praćenje utjecaja pektolitičkih enzima na ekstrakciju boje i usporediti udio boje u različitim fazama vinifikacije grožđa sorti Babica i Crljenak. U radu su korištene spektrofotometrijske metode za određivanje boje vina. Apsorbancije kod 420, 520 i 620 nm korištene su za određivanje intenziteta ili gustoće boje vina, za određivanje nijanse i za određivanje udjela slobodnih antocijana u vinu. Dobiveni rezultati ukazuju na utjecaj pektolitičkih enzima na sastav boje vina, osobito na udio crvene boje i intenzitet boje. Intenzitet boje i udio crvene boje je bio znatno veći kod vinifikacije grožđa sorte Crljenak nego kod vinifikacije grožđa sorte Babica. Također je, intenzitet i udio crvene boje bio nešto veći pri vinifikaciji koja je provedena uz dodatak enzima Sihazym Extro kod obadvije sorte. Veći udio crvene boje tijekom vinifikacije grožđa sorte Crljenak ukazuje i na utjecaj sortnih obilježja u kojima Crljenak, s izražajnijom bojom bobica, daje intenzivno obojena vina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
011-2160547-2226 - Prirodni izvori resveratrola i njegov sinergijski učinak s drugim polifenolima (Katalinić, Višnja, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Danijela Skroza (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šutalo, Martina
Utjecaja pektolitičkih enzima na ekstrakciju boje tijekom vinifikacije grožđa sorti Babica i Crljenak, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Šutalo, M. (2015) 'Utjecaja pektolitičkih enzima na ekstrakciju boje tijekom vinifikacije grožđa sorti Babica i Crljenak', diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}utalo, Martina}, year = {2015}, pages = {39}, keywords = {Crljenak, Babica, intenzitet boje, sastav boje, udio crvene boje}, title = {Utjecaja pektoliti\v{c}kih enzima na ekstrakciju boje tijekom vinifikacije gro\v{z}\dja sorti Babica i Crljenak}, keyword = {Crljenak, Babica, intenzitet boje, sastav boje, udio crvene boje}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}utalo, Martina}, year = {2015}, pages = {39}, keywords = {Crljenak, Babica, color intensity, color composition, red color content}, title = {Influence of the pectolitic enzymes on colour extraction during the vinification of Babica and Crljenak grapes}, keyword = {Crljenak, Babica, color intensity, color composition, red color content}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font