Pregled bibliografske jedinice broj: 809544
Znanje profesionalnih nogometaša o pravilnoj prehrani
Znanje profesionalnih nogometaša o pravilnoj prehrani // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 11 (2015), 101-108 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 809544 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Znanje profesionalnih nogometaša o pravilnoj prehrani
(General nutrition knowledge among professional soccer players)
Autori
Dragičević, Ivona ; Šatalić, Zvonimir
Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 11
(2015);
101-108
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
nogometaši; pravilna prehrana; znanje o pravilnoj prehrani
(soccer players; healthy diet; general nutrition knowledge)
Sažetak
Među sportašima je vjerojatno veće znanje o principima sportske prehrane i to specifičnima za sport u kojem jesu, međutim, opće znanje o prehrani je moguće manjkavo. S obzirom na relativno rano umirovljenje, opće prehrambene navike među sportašima su vrlo važne kao čimbenik rizika za razvoj kroničnih bolesti budući da se obrasci prehrane formirani u mlađoj odrasloj dobi nastavljaju i tijekom kasnijih faza života. Dosadašnja istraživanja o općem znanju o prehrani među sportašima su malobrojna i pokazuju da je njihovo znanje o pravilnoj prehrani slabo. Cilj ovog istraživanja bio je izmjeriti znanje profesionalnih hrvatskih nogometaša o pravilnoj prehrani (n=50, 18-27 godina) te njihovo znanje usporediti sa skupinom nesportaša iste dobi, spola i stupnja obrazovanja. Obje skupine ispitanika ispunile su Upitnik o općem znanju o prehrani (GNKQ), koji procjenjuje znanje četiri dijela općeg znanja o prehrani: 1) prehrambene preporuke, 2) izvore nutrijenata, 3) svakodnevni izbor hrane i 4) utjecaj prehrane na zdravlje. Obje su skupine ispitanika pokazale ukupno loše opće znanje o prehrani te između nogometaša i kontrolne skupine ne-sportaša nije bilo značajne razlike u ukupnom znanju, niti u pojedinim segmentima općeg znanja o prehrani. Ovo istraživanje pokazuje da mladi hrvatski nogometaši, unatoč važnosti sportske prehrane za njihovu profesiju, pokazuju manjkavo znanje o pravilnoj prehrani. U cilju dugoročne prevencije kroničnih bolesti među ovom populacijom, rezultati ovog istraživanja se mogu upotrijebiti za kreiranje specifične edukacije o pravilnoj prehrani među nogometašima na temelju uočenih manjkavosti u općem znanju o prehrani.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Zvonimir Šatalić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts