Pregled bibliografske jedinice broj: 809423
Proizvodnja energije i proizvoda dodane vrijednosti pirolizom koštica trešnje i višnje
Proizvodnja energije i proizvoda dodane vrijednosti pirolizom koštica trešnje i višnje // Proceedings-51st Croatian and 11th International Symposium on Agriculture
Opatija, Hrvatska, 2016. str. 475-479 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 809423 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja energije i proizvoda dodane vrijednosti pirolizom koštica trešnje i višnje
(Obtaining energy and added-value products after cherry and sour cherry pits pyrolysis)
Autori
Jurišić, Vanja ; Krička, Tajana ; Matin, Ana ; Bilandžija, Nikola ; Antonović, Alan ; Voća, Neven ; Torić, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings-51st Croatian and 11th International Symposium on Agriculture
/ - , 2016, 475-479
Skup
51st Croatian and 11th International Symposium on Agriculture. Opatija. Croatia
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2016. - 18.02.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
koštice trešnje; koštice višnje; izravno sagorijevanje; piroliza; proizvodnja energije
(cherry pits; sour cherry pits; direct combustion; pyrolysis; energy production)
Sažetak
Iskorištenje poljoprivrednih ostataka i ostataka iz prerađivačke industrije za proizvodnju energije i proizvoda dodane vrijednosti termokemijskim postupcima mogli bi djelomično zamijeniti konvencionalna goriva. Posljednjih godina istraživanja su obuhvatila mogućnost iskorištenja komine masline, vinskog tropa, stabljike kukuruza itd. te su ukazala na njihov veliki potencijal za proizvodnju energije. Trenutno ne postoje podaci o mogućnosti zbrinjavanja koštica trešnje i višnje. Stoga je cilj ovog istraživanja bio utvrditi svojstva koštica trešnje i višnje s ciljem uvida u njihov potencijal u proizvodnji energije izravnim sagorijevanjem i pirolizom. Istraživanje je pokazalo da se koštice trešnje i višnje, ovisno o postupku zbrinjavanja, mogu koristiti kao poboljšivač tla i kao energent.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb