Pregled bibliografske jedinice broj: 80933
Utjecaj visokomolekularnih podjedinica glutenina (HMW)na pekarsku kakvoću OS kultivara pšenice
Utjecaj visokomolekularnih podjedinica glutenina (HMW)na pekarsku kakvoću OS kultivara pšenice, 2001., magistarski rad, Prehrambeno bitehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 80933 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj visokomolekularnih podjedinica glutenina (HMW)na pekarsku kakvoću OS kultivara pšenice
(The High Molecular Weight Glutenin Subunits (HMW) of OS Wheat Cultivars and their Relationship with Bread-making quality)
Autori
Horvat, Daniela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno bitehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.07
Godina
2001
Stranica
64
Mentor
Jurković, Zorica
Neposredni voditelj
Jurković, Zorica
Ključne riječi
elektroforeza; HMW podjedinica glutenina; korelacija; kvantifikacija; OS kultivari pšenice; pekarska kakvoća
(electrophoresis; HMW glutenin subunits; correlation; quantification; OS wheat cultivars; bread-making quality)
Sažetak
Visokomolekularne (HMW) podjedinice glutenina imaju značajnu ulogu u određivanju pekarske kakvoće pšenice. Cilj ovog istraživanja je bio ispitati utjecaj sastava i količine visokomolekularnih (HMW) podjedinica glutenina na pekarsku kakvoću OS kultivara pšenice primjenom SDS-PAGE elektroforeze i denzitometrije. U radu je ispitano 10 OS kultivara ozimih pšenica i Divana kao priznati namjenski kultivar poboljšivač. Ispitivanja su također uključila i određivanje indirektnih pokazatelja pekarske kakvoće (količine bjelančevina, broja padanja, sedimentacijske vrijednosti, vlažnog glutena i gluten indeksa), reoloških svojstava tijesta i probno pečenje. U ispitivanim kultivarima pšenice na Glu-A1 lokusu najzastupljenija je HMW podjedinica glutenina N, na Glu-B1 lokusu HMW podjedinice glutenina 7+9, a na Glu-D1 lokusu HMW podjedinice glutenina 2+12. Glu-1 bodovi kakvoće OS kultivara pšenice kretali su se od 5 do 9. Tijekom istraživanja uočena je značajna pozitivna linearna korelacija između bodova kakvoće Glu-D1 lokusa i sedimentacijske vrijednosti, broja kakvoće po farinogramu, energije tijesta po ekstenzogramu i izgleda kruha (h/d). Između bodova kakvoće Glu-A1 i Glu-B1 lokusa i većine parametara kakvoće pšeničnog brašna nije uočena značajna pozitivna linearna korelacija. Značajna pozitivna linearna korelacija uočena je između Glu-1 bodova kakvoće i otpora, maksimalnog otpora i energije tijesta po ekstenzogramu te izgleda kruha (h/d) ispitivanih kultivara pšenice. Varijacije u količini HMW podjedinica glutenina važne su za pekarsku kakvoću pšenice. Relativne količine HMW podjedinica glutenina predstavljavaju direktnu mjeru ekspresije gena odgovornih za sintezu HMW podjedinica glutenina. U ovom istraživanju uočena je značajna pozitivna linearna korelacija između relativnih količina HMW podjedinica glutenina y-tipa i otpora i energije tijesta po ekstenzogramu te volumena i izgleda kruha (h/d). Značajna pozitivna linearna korelacija nije uočena između HMW podjedinica glutenina x-tipa i parametara kakvoće ispitivanih kultivara pšenice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)