Pregled bibliografske jedinice broj: 808589
Zdravstvena ispravnost dječje hrane i dijetnih proizvoda domaće proizvodnje i iz uvoza na području Splitsko-dalmatinske županije
Zdravstvena ispravnost dječje hrane i dijetnih proizvoda domaće proizvodnje i iz uvoza na području Splitsko-dalmatinske županije // 3.Međunarodni kongres nutricionista, Zbornik sažetaka / Marko Gradinjan (ur.).
Osijek, 2015. str. 39-39 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 808589 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zdravstvena ispravnost dječje hrane i dijetnih proizvoda domaće proizvodnje i iz uvoza na području Splitsko-dalmatinske županije
(Safety of baby food and products dietary manufactured locally and imported into the Split-Dalmatia County)
Autori
Gjeldum, Ivana ; Ćurin, Katja ; Knezović, Zlatka ; Stipišić, Angela ; Mikrut, Antonija ; Laštre-Primorac Danja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
3.Međunarodni kongres nutricionista, Zbornik sažetaka
/ Marko Gradinjan - Osijek, 2015, 39-39
ISBN
978-953-57840-2-9
Skup
3.Međunarodni kongres nutricionista
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 06.11.2015. - 08.11.2015
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Dječja hrana; dijetni proizvodi; zdravstvena ispravnost hrane; javno zdravstvo
(baby food; diet products; food safety; public healt)
Sažetak
Uvod Dječja hrana i dijetni proizvodi su namirnice visoke biološke vrijednosti koje u većim količinama i češće konzumiraju osjetljive populacijske grupe ( trudnice, djeca, kronični bolesnici, osobe starije životne dobi). Zbog izuzetne prehrambeno- zaštitne vrijednosti dječja hrana i dijetni proizvodi konzumiraju se od rane dječje dobi do duboke starosti, stoga je praćenje zdravstvene ispravnosti ovih namirnica od posebnog javno zdravstvenog značenja Materijali i metode rada Cilj rada je bio utvrditi dominantne pokazatelje zdravstvene neispravnosti dječje hrane i dijetnih proizvoda domaće proizvodnje i iz uvoza i trend kretanja zdravstveno neispravnih uzoraka u razdoblju od 2002. do 2013.godine na području Splitsko – dalmatinske Županije. Uzorke dječje hrane i dijetnih proizvoda za ispitivanje zdravstvene ispravnosti je dostavila Sanitarna inspekcija sa terena prema metodama i utvrđenim zakonima i pravilnicima Republike Hrvatske. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo SDŽ su ispitani mikrobiološki i kemijski pokazatelji zdravstvene ispravnosti dječje hrane i dijetnih proizvoda prema pravilima struke i akreditiranim metodama. Rezultati Rezultati su uspoređeni sa sličnim istraživanjem koje je u Nastavnom ZJZSDŽ provedeno od 1991. do 2001.godine. Utvrđeno je da se je nastavio trend pada broja mikrobiološki i kemijski neispravnih uzoraka dječje hrane i dijetnih proizvoda domaće proizvodnje i iz uvoza na području Splitsko-dalmatinske županije. Zaključak Rezultati analiza ukazuju da je praćenje zdravstvene ispravnosti dječje hrane i dijetnih proizvoda učinkovito i da ga treba nastaviti, radi zaštite i jačanja zdravlja brojnih konzumenata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Split