Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 808449

Sustavi proizvodnje salate u Lici


Pozaić, Sanja
Sustavi proizvodnje salate u Lici, 2007., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 808449 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sustavi proizvodnje salate u Lici
(Lettuce crop management systems in Lika)

Autori
Pozaić, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.12

Godina
2007

Stranica
21

Mentor
Borošić, Josip

Ključne riječi
salata; konvencionalni sustav uzgoja; integrirani sustav uzgoja; ekološki sustav uzgoja; mikoriza
(lettuce; conventional crop management; integrated crop management; organic crop management; endomycorrhiza)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je odrediti utjecaj tri tehnologije uzgoja: ekološke, integrirane i konvencionalne, te utjecaj mikorize na vegetativni rast i prinos salate. Istraživanje je provedeno u Švici kraj Otočca 2004. godine. Postavljen je dvofaktorijalni pokus po split-plot metodi. Osnovna parcela je bila veličine 90 m2 (4.5 m x 20 m). Sadnja presadnica je bila 30. lipnja na razmak 25 cm x 25 cm, tako da se dobio sklop od 10, 67 biljaka/m2, odnosno četiri reda po gredici. Na gredice namijenjene za ekološki uzgoj sijana je jara grahorica koja je kasnije služila kao malč, a u integriranom i konvencionalnom sustavu korišten je crni polietilenski film. Pola presadnica bilo je mikorizirano. Navodnjavanje i prihranjivanje provođeno je sustavom za navodnjavanje kapanjem. Sve mjere njege provođene su ovisno o sustavu uzgoja. Najmanji promjer glavice salate zabilježen je u ekološkom sustavu uzgoja. U konvencionalnom sustavu glavice su imale za 12 %, a u integriranom za 10.5 % veći promjer od glavica iz ekološkog sustava. U integriranom i konvencionalnom sustavu uzgoja ostvareni je prinos bio podjednak, a u odnosu na ekološki sustav bio je viši za 50%, odnosno, 49%. Glavice salate dobivene ekološkim sustavom uzgoja bile za 50 % lakše od glavica dobivenih integriranim, odnosno, 48 % od glavica dobivenih ekološkim sustavom uzgoja. Zanemarive su razlike između mikoriziranih i nemikoriziranih biljaka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Joisp Borošić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pozaić, Sanja
Sustavi proizvodnje salate u Lici, 2007., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Pozaić, S. (2007) 'Sustavi proizvodnje salate u Lici', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pozai\'{c}, Sanja}, year = {2007}, pages = {21}, keywords = {salata, konvencionalni sustav uzgoja, integrirani sustav uzgoja, ekolo\v{s}ki sustav uzgoja, mikoriza}, title = {Sustavi proizvodnje salate u Lici}, keyword = {salata, konvencionalni sustav uzgoja, integrirani sustav uzgoja, ekolo\v{s}ki sustav uzgoja, mikoriza}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pozai\'{c}, Sanja}, year = {2007}, pages = {21}, keywords = {lettuce, conventional crop management, integrated crop management, organic crop management, endomycorrhiza}, title = {Lettuce crop management systems in Lika}, keyword = {lettuce, conventional crop management, integrated crop management, organic crop management, endomycorrhiza}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font