Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 808434

Morfologija i zastupljenost kupine (Rubus fructicosus L.) u plantažnom uzgoju


Lončarević, Iva
Morfologija i zastupljenost kupine (Rubus fructicosus L.) u plantažnom uzgoju, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, Zadar


CROSBI ID: 808434 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Morfologija i zastupljenost kupine (Rubus fructicosus L.) u plantažnom uzgoju
(Morphology and presence of blackberry (Rubus fructicosus L.) in the plantation cultivation)

Autori
Lončarević, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu

Mjesto
Zadar

Datum
17.11

Godina
2015

Stranica
33

Mentor
Rumora, Jasna

Ključne riječi
kupina; rast i razvoj; agrotehnika; rasprostranjenost
(blackberry; growth and development; agricultural technology; distribution)

Sažetak
Kupina (Rubus fructicosus L.) je višegodišnja biljka iz obitelji Rosaceae, te reda Rubus L. Ova voćna vrsta dobro uspijeva na području Republike Hrvatske zbog povoljnih prirodnih uvjeta za proizvodnju, osobito na ravničarskom i predplaninskom prostoru. U našoj državi u proizvodnju se počela uvoditi tek prije dvadesetak godina. Trenutno se pod kupinom nalazi oko 210 ha (Miličević, 2011) u odnosu na površinu bobičastog voća koja je prema Državnom zavodu za statistiku za 2010. godinu iznosila 732 ha. Kupina je voćna vrsta koja je grmolikog rasta s bodljikavim i uspravnim izbojima. Danas su poznate različite kultivirane sorte namijenjene za plantažni uzgoj. Kupina ima veliki privredni značaj, plodovi su traženi na tržištu kako za potrošnju u svježem stanju tako i za industrijsku preradu. Koristi se za dobivanje sokova, octa, sirupa, džemova, likera, kompota, a jedna od tržištu interesntnih prerađevina je kupinovo vino. U ovom radu će se opisati biološke i morfološke osobine kupine, te povoljni ekološki uvjeti za njen uzgoj kao i zastupljenost ove sorte u domaćoj proizvodnji voća.Na temelju prikupljenih podataka promotriti će se optimalan način uzgoja za obiteljska poljoprivredna gospodarstva i perspektiva za uzgoj kupine u Republici Hrvatskoj.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Zadru

Profili:

Avatar Url Jasna Rumora (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lončarević, Iva
Morfologija i zastupljenost kupine (Rubus fructicosus L.) u plantažnom uzgoju, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, Zadar
Lončarević, I. (2015) 'Morfologija i zastupljenost kupine (Rubus fructicosus L.) u plantažnom uzgoju', diplomski rad, preddiplomski, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, Zadar.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lon\v{c}arevi\'{c}, Iva}, year = {2015}, pages = {33}, keywords = {kupina, rast i razvoj, agrotehnika, rasprostranjenost}, title = {Morfologija i zastupljenost kupine (Rubus fructicosus L.) u planta\v{z}nom uzgoju}, keyword = {kupina, rast i razvoj, agrotehnika, rasprostranjenost}, publisherplace = {Zadar} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lon\v{c}arevi\'{c}, Iva}, year = {2015}, pages = {33}, keywords = {blackberry, growth and development, agricultural technology, distribution}, title = {Morphology and presence of blackberry (Rubus fructicosus L.) in the plantation cultivation}, keyword = {blackberry, growth and development, agricultural technology, distribution}, publisherplace = {Zadar} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font