Pregled bibliografske jedinice broj: 808399
Utjecaj opterećenja na kvalitetu grožđa kod sorte 'Debit'(V.vinifera L.)
Utjecaj opterećenja na kvalitetu grožđa kod sorte 'Debit'(V.vinifera L.) // 50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture : proceedings / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Sceučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, 2015. str. 534-538 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 808399 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj opterećenja na kvalitetu grožđa kod sorte 'Debit'(V.vinifera L.)
(Impact loads on the quality of grapes cv. 'Debit' (V.vinifera L.))
Autori
Rumora, Jasna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture : proceedings
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Sceučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, 2015, 534-538
ISBN
978-953-7878-27-6
Skup
Croatian International Symposium on Agriculture (50 ; 2015) ; International Symposium on Agriculture (10 ; 2015)
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2015. - 20.02.2015
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
opterećenje ; pupovi ; prinos ; kakvoća cv.'Debit')V.vinifera L.)
(bud load ; yield ; quality ; cv.'Debit' (V.vinifera L.))
Sažetak
U vinogradu smještenom desetak kilometara južno od Zadra provedena su istraživanja različitog nivoa opterećenja trsa rodnim pupovima na sorti 'Debit' radi utvrđivanja optimalnog odnosa razine prinosa i kvalitete grožđa. Pokus je postavljen po slučajnom bloknom rasporedu s četiri varijante rezidbe u četiri ponavljanja. Primjenjene su tri varijante kratke rezidbe V1 (20), V2 (24), i V3(28) i jedna varijanta mješovite rezidbe V4 (32).Provedena istraživanja su pokazala da je različiti stupanj opterećenja trsa rodnim pupovima u uvjetima zadarskog vinogorja kroz dvije istraživačke godine imao utjecaj na variranje kvalitete grožđa sorte 'Debit' i da je povećanje stupnja opterećenja rezultiralo dobivanjem grožđa s višim sadržajem ukupnih kiselina koja je pri najmanjem opterećenju V1(5, 6 g/l) rasla prema varijanti s najvećim brojem ostavljenih pupova V4(6, 0 g/l), dok je sadržaj šećera opadao.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)