Pregled bibliografske jedinice broj: 808305
Testiranje kultivara za županijsku tržnu marku kiselog kupusa Laktec
Testiranje kultivara za županijsku tržnu marku kiselog kupusa Laktec, 2007., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 808305 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Testiranje kultivara za županijsku tržnu marku kiselog kupusa Laktec
(Testing of cabbage cultivars for biological fermentation in Laktec)
Autori
Cako, Tamara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.12
Godina
2007
Stranica
20
Mentor
Borošić, Josip
Ključne riječi
sorte kupusa za kiseljenje; prinos; parametri kvalitete
(cabbage cultivars for biological fermentation; yield; quality parameters)
Sažetak
Na poljoprivrednom gospodarstvu obitelji Kelebuh, u Laktecu 2004. godine, u ljetno- jesenskom uzgojnom roku provedeno je ispitivanje sortimenta kupusa. Istraživanje je provedeno u sklopu projekta „Stvaranje županijskog proizvoda od povrća – kiseli kupus“. Istraživanjem se nastojalo utvrditi koje su sorte s obzirom na morfološke i gospodarske karakteristike najprikladnije za kiseljenje. Uz domaću sorte Varaždinski i Ogulinski te domaću populaciju Cerski, ispitivano je i 7 novih sorata: Agenor, Ammon, Arrivist, Charmant, RX..196, RX...198 i Theras. Poljski pokus postavaljen je po metodi slučajnog bloknog rasporeda u 4 repeticije. Na osnovnoj parceli veličine 9, 6 m2 posađeno je po 40 biljaka od svake sorte, na razmak 0, 6 m x 0, 4 m. Sadnja presadnica obavljena je 23. svibnja 2004. Berba je bila u tri termina sukladno tehnološkoj zrelosti pojedinih sorti: 20. rujna (Charmant), 4. listopada (Agenor, Arrivist, Ogulinski, RX…196, RX…198, Varaždinski) i 25.listopada (Theras, Ammon). Prilikom berbe utvrđen je ostvaren sklop, broj tržnih, bolesnih, nerazvijenih i raspucalih glavica te duljina vegetacije od sadnje do berbe. Od svake je sorte odabrano 10 glavica ujednačenih po obliku, veličini, čvrstoći i boji vanjskih listova. Naknadno su u laboratoriju izmjerena svojstva: masa, promjer i visina glavica te visina i promjer unutarnjeg kocena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)