Pregled bibliografske jedinice broj: 807962
Genetička predispozicija za nepodnošenje laktoze
Genetička predispozicija za nepodnošenje laktoze // Paediatria Croatica. Supplement, 60 (2016), 100-104 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 807962 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Genetička predispozicija za nepodnošenje laktoze
(Genetic Predisposition for Lactose Intolerance)
Autori
Škaro, Vedrana
Izvornik
Paediatria Croatica. Supplement (1330-724X) 60
(2016);
100-104
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
laktoza; intolerancija; genetička predispozicija; pirosekvenciranje
(lactose; intolerance; genetic predisposition; pyrosequencing)
Sažetak
Simptomi nepodnošenja laktoze variraju od osobe do osobe, ovisno o količini konzumirane laktoze, stupnju nedostatka enzima laktaze i namirnicama kojima se laktoza unosi u organizam. Kod pojave abdominalnih simptoma povezanih s konzumacijom laktoze važno je utvrditi radi li se o trajnom ili prolaznom nedostatku enzima koji ju razgrađuje kako bi se primijenio adekvatan tretman za rješavanje uzroka simptoma. Naime, uzrok može biti genetička predispozicija ili oštećenje sluznice tankog crijeva do kojeg može doći uslijed infekcije, učestalih prolijeva, celijakije, Chronove bolesti, kemoterapije i sl. U slučaju kada je se radi o nasljednom nedostatku laktaze problem nepodnošenja laktoze se može riješiti adekvatnom prehranom. Ukoliko se mlijeko i mliječni proizvodi eliminiraju iz prehrane, važno je, posebice kod djece, da se kalcij i vitamin D nadoknade iz drugih izvora kako posljedično ne bi došlo do neadekvatne mineralizacije kostiju. Ukoliko genetička analiza pokaže da ne postoji predispozicija za intoleranciju laktoze, traženje primarnog uzroka gastrointestinalnih tegoba treba usmjeriti prema drugoj dijagnozi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus