Pregled bibliografske jedinice broj: 806753
BOJE U TISKU PREHRAMBENE AMBALAŽE I NJIHOVA MOGUĆA MIGRACIJA U HRANU
BOJE U TISKU PREHRAMBENE AMBALAŽE I NJIHOVA MOGUĆA MIGRACIJA U HRANU // Knjiga sažetaka znanstveno-stručnog skupa "Boja u znanosti i umjetnosti", Međunarodni dan boja 21. ožujka 2016. / Grancarić, Ana Marija ; Glogar, Martinia Ira ; Žiljak Sanimirović, Ivana (ur.).
Zagreb: Hrvatska udruga za boje, 2016. str. 11-12 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 806753 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
BOJE U TISKU PREHRAMBENE AMBALAŽE I NJIHOVA MOGUĆA MIGRACIJA U HRANU
(Food packaging inks and their possible migration into food)
Autori
Jamnicki, Sonja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka znanstveno-stručnog skupa "Boja u znanosti i umjetnosti", Međunarodni dan boja 21. ožujka 2016.
/ Grancarić, Ana Marija ; Glogar, Martinia Ira ; Žiljak Sanimirović, Ivana - Zagreb : Hrvatska udruga za boje, 2016, 11-12
Skup
Međunarodni dan boja 21. ožujka 2016. BOJA U ZNANOSTI I UMJETNOSTI
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 21.03.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
prehrambena ambalaža ; tiskarske boje ; migracija ; zdravstvena ispravnost
(food packaging ; printing inks ; migration ; food and health safety)
Sažetak
Materijali i predmeti koji dolaze u neposredan dodir s hranom potencijalni su izvori onečišćenja u svim vrstama hrane. No, prema propisima Europske unije, svi materijali i predmeti koji dolaze u izravan ili neizravan dodir s hranom moraju biti dovoljno inertni kako bi se isključio prijenos tvari na hranu u količinama koje su štetne za zdravlje ljudi. Također, navedeni materijali i predmeti ne smiju mijenjati sastav, okus ni miris hrane na neprihvatljiv način (Uredba (EZ) br. 1935/2004). Proizvodnja prehrambene ambalaže vrlo je osjetljivo područje, budući da konačni proizvod treba biti zdravstveno ispravan, pa se proizvođači moraju usredotočiti na postizanje najviše razine proizvođačkih kontrola uz imperativ zaštite potrošača. Svi subjekti u proizvodnji prehrambene ambalaže moraju osigurati da njihovi doprinosi ni na koji način ne ugrožavaju zdravlje potrošača, primjerice migracijom neželjenih tvari iz ambalaže u hanu. Na zdravstvenu ispravnost upakirane namirnice, osim ambalažnog materijala, utječe i izbor tiskarske boje, kao i odabir tehnike tiska. Ona ovisi i o uvjetima koju vladaju u tisku i skladištenju otisnutog materijala. S tim u vezi, cilj je predavanja prezentirati čimbenike koji imaju utjecaja na migraciju sastavnica tiskarskih boja iz otisnute prehrambene ambalaže u hranu. Predavanje će se fokusirati na pružanje praktičnih savjeta za tiskare i proizvođače prehrambene ambalaže s ciljem minimalizacije migracije tvari iz otisnute ambalaže u hranu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Grafička tehnologija