Pregled bibliografske jedinice broj: 806691
Rizici uzgoja krastavaca za konzerviranje u Međimurju
Rizici uzgoja krastavaca za konzerviranje u Međimurju, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 806691 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Rizici uzgoja krastavaca za konzerviranje u Međimurju
(Risks of the pickling cucumbers cultivation in Međimurje region)
Autori
Juras, Timotej
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.09
Godina
2012
Stranica
17
Mentor
Borošić, Josip
Ključne riječi
krastavac za konzerviranje; morfološka svojstva; biološka svojstva; klimatske prilike
(cucumbers for pickling; morphological properties; biological properties; climate conditions)
Sažetak
Krastavac je jednogodišnja termofilna kultura. O tome treba voditi računa pri uzgoju i vremenu sjetve i sadnje. Za vegetativni rast potrebne su temperature više od 15 °C, a najbrži je rast pri 25 do 27 °C. U Međimurju se s uzgojem krastavaca za konzerviranje može započeti sredinom i krajem mjeseca svibnja, koji ima srednju mjesečnu temperaturu zraka 16, 2 °C. Najčešći rizici za uzgoj krastavaca u Međimurju su vezani uz klimatske prilike (tuča, mraz, suša, poplave) i uz sastav tla. Nagle promjene temperature tijekom ljeta, iz visokih u niže, većinom uzrokuju jake olujne vjetrove koji lome biljke, trgaju cvjetove i plodove. Oluja često donese i tuču koja može uništiti usjev i do 100 %.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)