Pregled bibliografske jedinice broj: 806614
Zdrava prehrana = kreativni mozak
Zdrava prehrana = kreativni mozak // 9. međunarodni festival kazališnih akademija DIONIZ "Igrom do različitosti"
Osijek, Hrvatska, 2016. (pozvano predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 806614 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zdrava prehrana = kreativni mozak
(Healthy diet= creative brain)
Autori
Banjari, Ines
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Skup
9. međunarodni festival kazališnih akademija DIONIZ "Igrom do različitosti"
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 14.03.2016. - 20.03.2016
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
prehrana; mozak; hrana za mozak; raspoloženje; kreativnost
(diet; brain; brain food; mood; creativity)
Sažetak
Još je 1826. godine Anthelme Brillat-Savarin napisao „Reci mi što jedeš i reći ću ti tko si“, a nakon brojnih adaptacija danas je svima poznata kao „Ono si što jedeš“, a dolazi od Viktora Lindlahra koji je 1942. godine izdao knjigu istog naslova. Znanost iz dana u dan potvrđuje kako je upravo loša prehrana odgovorna za više od 90 % svih bolesti današnjice. Naš mozak nije iznimka. Brojnim je istraživanjima dokazano kako sastav hrane direktno utječe na kemijski sastav našeg mozga, pa tako utječe i na naše raspoloženje i kognitivne sposobnosti. Joseph Beuys je rekao „Bez umjetnosti nemoguće je shvatiti psihičku strukturu čovjeka“ i doista, svaki je čovjek umjetnik. A čovjeku je hrana neophodna, hrana je esencija života. Hranjive tvari prisutne u hrani (nutrijenti) mijenjaju osjetljivu kemijsku ravnotežu mozga. Živčani su impulsi rezultat interakcija između natrija, kalija, kalcija, složenih ugljikohidrata, aminokiselina (triptofana i tirozina), masnih kiselina, posebice omega-3 masnih kiselina. Jasno je kako mozak reagira kako na povećane unose tako i na deficite pojedinih nutrijenata. Kreativni mozak pokazuje značajnu preferenciju prema zdravom ; hrani i navikama. Cilj predavanja je prikazati kako pojedina hrana i/ili način prehrane stimulira, dok druga (izuzetno)negativno utječe na funkcije mozga.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija