Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 806056

Toplinska obrada mlijeka


Ban, Dolores
Toplinska obrada mlijeka, 2016., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 806056 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Toplinska obrada mlijeka
(Heat treatment of milk)

Autori
Ban, Dolores

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.03

Godina
2016

Stranica
42

Mentor
Antunac, Neven

Ključne riječi
izmjenjivač topline; pasterizacija; sterilizacija; toplinska obrada
(heat exchange; heat treatment; pasteurization; sterilization)

Sažetak
Sirovo mlijeko nakon mužnje sadrži veći ili manji broj mikroorganizama. Međutim, ako tijekom ili nakon mužnje u mlijeko dospiju mikroorganizmi iz neposredne okoline, njihov broj u sirovom mlijeku može narasti do nekoliko stotina tisuća/mL. Prema Pravilniku o kakvoći svježeg sirovog mlijeka (2000), mlijeko mora sadržavati manje od 100.000 mikroorganizama/mL. Mlijeko i mliječni proizvodi nezamjenjiva su komponenta u proizvodnom lancu hrane. Potrošači mlijeko i mliječne proizvode konzumiraju kao gotove proizvode ili ih koriste za pripremu različitih vrsta jela. Zbog sigurnosti potrošača obavezna je toplinska obrada mlijeka, jer sirovo mlijeko može sadržavati patogene mikroorganizme, koji su veoma opasni za ljudsko zdravlje. Stoga se u pogonu svake mljekare provodi obavezna toplinska obrada sirovog mlijeka u svrhu uništenja patogenih i što većeg broja ostalih vegetativnih mikroorganizama ili prisutnih spora te radi inaktivacije enzima. Cilj toplinske obrade je produljenje trajnosti mlijeka te dobivanjezdravstveno sigurnih proizvoda, a da se pritom očuva hranjiva vrijednost mlijeka. Cilj rada je opisati vrste toplinske obrade mlijeka i uvjete pod kojima se ona provodi. U radu su prikazane faze kroz koje prolazi mlijeko u mljekari, od hlađenja pa sve do završne toplinske obrade. Detaljno su opisane pasterizacija i sterilizacija. Navedeni su utjecaji toplinske obrade na promjene kemijskog sastava i svojstva mlijeka, enzimatsku aktivnost te na količinu i kvalitetu proizvedenog sira. Također je opisan rad izmjenjivača topline, kao i postupak pranja i dezinfekcije linije za pasterizaciju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Neven Antunac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ban, Dolores
Toplinska obrada mlijeka, 2016., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Ban, D. (2016) 'Toplinska obrada mlijeka', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ban, Dolores}, year = {2016}, pages = {42}, keywords = {izmjenjiva\v{c} topline, pasterizacija, sterilizacija, toplinska obrada}, title = {Toplinska obrada mlijeka}, keyword = {izmjenjiva\v{c} topline, pasterizacija, sterilizacija, toplinska obrada}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ban, Dolores}, year = {2016}, pages = {42}, keywords = {heat exchange, heat treatment, pasteurization, sterilization}, title = {Heat treatment of milk}, keyword = {heat exchange, heat treatment, pasteurization, sterilization}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font