Pregled bibliografske jedinice broj: 806021
Zaštićeni "bypass" proteini u hranidbi visoko mliječnih krava
Zaštićeni "bypass" proteini u hranidbi visoko mliječnih krava, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 806021 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zaštićeni "bypass" proteini u hranidbi visoko mliječnih krava
(Protected "bypass" proteins in high production dairy cow nutrition)
Autori
Jarnjak, Mario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.10
Godina
2010
Stranica
28
Mentor
Goran Kiš
Ključne riječi
proteini; zaštićeni proteini; by-pass; zaštićene aminokiseline; mliječne krave
(proteins; protected proteins; by-pass; protected amino acids; dairy cows)
Sažetak
Preživači zahtijevaju dvije vrste probavljivih proteina. Prvi je razgradiv proteina u buragu koji se koristi od strane mikroorganizama za proizvodnju mikrobnih proteina. Drugi je bypass protein koji zaobilazi burag i probavlja se u tankom crijevu. Razlog da se zaštiti protein je da se izbjegne degradacija visoko kvalitetih proteina i dodatno smanji rasipna proizvodnja amonijaka u buragu. Da bismo zaštitili degradaciju proteina u buragu od strane mikroorganizama postoji nekoliko postupaka, kao što su toplinska obrada, kemijska prerada / modifikacija, inhibicija proteolitičkih aktivnosti. Znanstvenim istraživanjima je dokazana sve veća važnost zaštićenih “by pass” proteina u hranidbi visoko mliječnih krava. Zaštićeni proteini su oni proteini koji izbjegavaju mikrobnu razgradnju u buragu, te su dostupni za apsorpciju u tankom crijevu. S porastom mliječnosti raste potreba za stalnim izvorom zaštićenih proteina. Cilj i rezultati ovog rada su da se ne temelju pregleda literature opišu načini dobivanja zaštićenih proteina i njihov učinak na sastav i količinu proizvedenog mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)