Pregled bibliografske jedinice broj: 806017
Utjecaj hranidbe na kemijski sastav i kvalitetu kozjeg mlijeka
Utjecaj hranidbe na kemijski sastav i kvalitetu kozjeg mlijeka, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 806017 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj hranidbe na kemijski sastav i kvalitetu kozjeg mlijeka
(The influence of nutrition on the chemical composition and quality of goat milk)
Autori
Vrbanović, Nikola
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2012
Stranica
45
Mentor
Goran Kiš
Ključne riječi
kozje mlijeko; hranidba; kemijski sastav; krmiva
(goat milk; nutrition; chemical composition; feedstuffs)
Sažetak
Kozje mlijeko visoke je kakvoće te ima veliku nutritivnu vrijednost , pripisuju mu se i neka ljekovita svojstva te je vrlo važno u ljudskoj prehrani. Kao i svim ostalim vrstama mlijeka njegove osobine i vrijednosti određuje njegov kemijski sastav na kojeg pak utječu razni čimbenici među kojima i hranidba. Hranidba je najvažniji paragenetski čimbenik u proizvodnji mlijeka odnosno čimbenik na kojeg najviše utjeće čovjek. Hranidbom se može utjecati na sastav i djelovati na povećanje poželjnih tvari, no također se mogu prenijeti i sve nepoželjne i otrovne tvari i na taj način značajno umanjiti kvalitetu mlijeka. Osim navedenog u radu su obrađene i osobine kozjeg mlijeka poput zdravstvene i terapeutske. Također, navedene su i načini izvedbe hranidbe ovisno o načinu uzgoja te pašnjak kao najbolji i najjeftiniji način hranidbe. Cilj ovog rada je utvrditi utjecaj hranidbe na sastav i kvalitetu kozjeg mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)