Pregled bibliografske jedinice broj: 806009
Utjecaj hranidbe na proizvodnju i kvalitetu kokošjih jaja
Utjecaj hranidbe na proizvodnju i kvalitetu kokošjih jaja, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 806009 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj hranidbe na proizvodnju i kvalitetu kokošjih jaja
(The influence of nutrition on the production and quality of eggs)
Autori
Horvačić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2012
Stranica
22
Mentor
Goran Kiš
Ključne riječi
kokošje jaje; hranidba nesilica; hranjive tvari; masne kiseline
(hen's egg; feeding hens; nutrients; fatty acids)
Sažetak
Kokošje jaje je onoliko dobro kakva je i hranidba kokoši. Hranjive tvari putuju iz probavnog trakta preko krvotoka u brojna tkiva i u jaje. Stoga je hranidba od ključnog značenja za rasplodna i za konzumna jaja. Na sadržaj hranjivih tvari tijekom hranidbe teško se može utjecati, ali sastav masnoća u žumanjku ovisi o hranidbi peradi. Koja će se krmiva upotrebljavati u izradi krmnih smjesa ovisi o kakvoći, ali i o cijeni. Osim osnovnih hranjivih tvari u hranu za perad dodaju se i sastojci koji nisu nužno potrebni za život, ali dodani u malim količinama potiču rast i bolje iskorištavanje hrane, sprječavaju pojavu nekih bolesti (ili umanjuju štetne posljedice), štite hranu od kvarenja i poboljšavaju njezinu kakvoću. Dodaju se i određeni stimulatori rasta, a radi bolje probavljivosti hrane u nju se stavljaju emulgatori i različiti enzimi. Antioksidanti štite nezasićene masne kiseline i vitamine topive u masti od razgradnje peroksidacijom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)