Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 805945

Tekuća sirutka u hranidbi svinja


Kiš, Goran
Tekuća sirutka u hranidbi svinja // Zbornik predavanja 6. savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj / Željko Mahnet (ur.).
Zagreb: Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), 2010. str. 56-61 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 805945 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tekuća sirutka u hranidbi svinja
(Liquid whey in pigs nutrition)

Autori
Kiš, Goran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik predavanja 6. savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj / Željko Mahnet - Zagreb : Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), 2010, 56-61

Skup
6. savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj

Mjesto i datum
Topusko, Hrvatska, 08.04.2010. - 09.04.2010

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
svinje ; hranidba ; tekuća sirutka
(pigs ; nutrition ; liquid whey)

Sažetak
Proizvođači svinja neprestano traže nove načine kako bi smanjili proizvodne troškove i bili što konkurentniji na tržištu. Budući da hrana čini 65- 75% troškova proizvodnje svinja cijena hrane je glavni čimbenik u profitabilnosti svinjogojstva. Tipična hrana za tov svinja sastoje se od 65-70% od žitarica, uglavnom kukuruza i 25-30% sačmi, uglavnom sojine sačme koji odlično podmiruju energetske i proteinske potrebe svinja u tovu. Nestabilna i ponekad visoka cijena kukuruza i sojine sačme, kao proteinskog krmiva, ugrožavaju ekonomičnost tova svinja. Danas postoji mnoštvo drugih jeftinijih krmiva koja mogu djelomično ili potpuno podmiriti energetske i proteinske potrebe svinja. Odabir vrste i količine alternativnog krmiva ovisi od njegove cijene, sadržaj i probavljivosti hranjivih tvari, ješnosti, prisutnosti antinutritivnih tvari, dužini skladištenja, promjenljivosti sastava i količini koja se može staviti u obrok određene kategorije svinja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Goran Kiš (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Kiš, Goran
Tekuća sirutka u hranidbi svinja // Zbornik predavanja 6. savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj / Željko Mahnet (ur.).
Zagreb: Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), 2010. str. 56-61 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Kiš, G. (2010) Tekuća sirutka u hranidbi svinja. U: Željko Mahnet (ur.)Zbornik predavanja 6. savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj.
@article{article, author = {Ki\v{s}, Goran}, year = {2010}, pages = {56-61}, keywords = {svinje, hranidba, teku\'{c}a sirutka}, title = {Teku\'{c}a sirutka u hranidbi svinja}, keyword = {svinje, hranidba, teku\'{c}a sirutka}, publisher = {Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA)}, publisherplace = {Topusko, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ki\v{s}, Goran}, year = {2010}, pages = {56-61}, keywords = {pigs, nutrition, liquid whey}, title = {Liquid whey in pigs nutrition}, keyword = {pigs, nutrition, liquid whey}, publisher = {Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA)}, publisherplace = {Topusko, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font