Pregled bibliografske jedinice broj: 805945
Tekuća sirutka u hranidbi svinja
Tekuća sirutka u hranidbi svinja // Zbornik predavanja 6. savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj / Željko Mahnet (ur.).
Zagreb: Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), 2010. str. 56-61 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 805945 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tekuća sirutka u hranidbi svinja
(Liquid whey in pigs nutrition)
Autori
Kiš, Goran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik predavanja 6. savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj
/ Željko Mahnet - Zagreb : Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), 2010, 56-61
Skup
6. savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj
Mjesto i datum
Topusko, Hrvatska, 08.04.2010. - 09.04.2010
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
svinje ; hranidba ; tekuća sirutka
(pigs ; nutrition ; liquid whey)
Sažetak
Proizvođači svinja neprestano traže nove načine kako bi smanjili proizvodne troškove i bili što konkurentniji na tržištu. Budući da hrana čini 65- 75% troškova proizvodnje svinja cijena hrane je glavni čimbenik u profitabilnosti svinjogojstva. Tipična hrana za tov svinja sastoje se od 65-70% od žitarica, uglavnom kukuruza i 25-30% sačmi, uglavnom sojine sačme koji odlično podmiruju energetske i proteinske potrebe svinja u tovu. Nestabilna i ponekad visoka cijena kukuruza i sojine sačme, kao proteinskog krmiva, ugrožavaju ekonomičnost tova svinja. Danas postoji mnoštvo drugih jeftinijih krmiva koja mogu djelomično ili potpuno podmiriti energetske i proteinske potrebe svinja. Odabir vrste i količine alternativnog krmiva ovisi od njegove cijene, sadržaj i probavljivosti hranjivih tvari, ješnosti, prisutnosti antinutritivnih tvari, dužini skladištenja, promjenljivosti sastava i količini koja se može staviti u obrok određene kategorije svinja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)