Pregled bibliografske jedinice broj: 805923
Izbalansiranost aminokiselina u krmnim smjesama za svinje
Izbalansiranost aminokiselina u krmnim smjesama za svinje // Zbornik predavanja 8. savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj / Željko Mahnet (ur.).
Zagreb: Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), 2012. str. 43-47 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 805923 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izbalansiranost aminokiselina u krmnim smjesama za svinje
(Balancing of amino acids in feed mixtures for pigs diet)
Autori
Goran Kiš
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik predavanja 8. savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj
/ Željko Mahnet - Zagreb : Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), 2012, 43-47
Skup
8. savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj
Mjesto i datum
Varaždinske Toplice, Hrvatska, 29.03.2012. - 30.03.2012
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
svinje; aminokiseline; izbalansiranost; krmne smjese
(pigs; amino acids; balancing; feed mixtures)
Sažetak
U svojem životnom ciklusu svinje svih kategorija i načina uzgoja trebaju aminokiseline kako bi se mogle nesmetano razvijati i rasti, te razmnožavati se. Aminokiseline su strukturalne jedinice proteina koji se u procesu probave razgrađuju na aminokiseline i peptide. Aminokiseline i peptidi se apsorbiraju u tijelo i koriste se za izgradnju novih proteina tijela, npr. mišića. Dakle, svinje trebaju aminokiseline, a ne proteine. Krmne smjese koje su izbalansirane- uravnotežene s obzirom na aminokiselina sadrže željenu razinu (sadržaj) i omjer od 10 esencijalnih aminokiselina potrebnih za održavanje, za rast svinja, reprodukciju i laktaciju. Tih 10 esencijalnih aminokiselina za svinje su arginin, histidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treoninskih, triptofan i valin. Proteini iz kukuruza i drugih žitarica nemaju dovoljno svih potrebnih, esencijalnih, aminokiselina. Tada se koriste proteinske krmne smjese (Superi) ili drugi proteinski dodaci za ispravljanje nedostataka u sadržaju i omjerima aminokiselina u žitaricama. Na primjer, samo odgovarajuća kombinacija žitarica i sojine sačme u krmnim smjesama osigurava dobar balans aminokiselina. Sojina sačme je najčešće i najekonomičniji izvor aminokiselina za svinje, međutim, kako bi imali još ekonomičniju proizvodnje, ona se može promijeniti i zamijeniti nekim drugim alternativnim izvorom aminokiselina u hrani za svinje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)