Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 805902

Suočavanje s mikotoksinima u hranidbi svinja


Kiš, Goran
Suočavanje s mikotoksinima u hranidbi svinja // Zbornik predavanja XI. savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj / Željko Mahnet (ur.).
Zagreb: Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), 2015. str. 35-41 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 805902 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Suočavanje s mikotoksinima u hranidbi svinja
(Facing with mycotoxins in swine nutrition)

Autori
Kiš, Goran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik predavanja XI. savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj / Željko Mahnet - Zagreb : Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), 2015, 35-41

Skup
XI. savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj

Mjesto i datum
Vinkovci, Hrvatska, 11.06.2015. - 12.06.2015

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
svinje ; hranidba ; mikotoksini
(swine ; feeding ; mycotoxins)

Sažetak
Od velikog broja identificiranih mikotoksina, vjeruje se da samo neki od njih negativno utječu na proizvodnju svinja. Rizik za svinje, od mikotoksinima kontaminiranih krmiva ovisi od dobi i zdravstvenog statusa životinje, te količine toksina u hrani. Najdrastičniji oblik djelovanja mikotoksina na svinje je njihovo uginuće, dok se manje količine toksina u hrani mogu odraziti na smanjenje proizvodnih rezultata, te lošije zdravstveno stanje životinja. Hrana za svinje, kontaminirana mikotoksinima, štetno može djelovati na centralni živčani sistem svinja, jetru, bubrege, imunosni sustav, te reprodukciju. Aflatoksin, zearalenon i trihotecene (T-2 toksin i DON ili vomitoksin) najučestaliji su mikotoksini, opisani uz proizvodnju svinja. Svaki od njih proizvod je drugačijih plijesni, te njihove količine ovise o uvjetima koji potiču i sam rast plijesni na krmivima, a ovise o okolišnim uvjetima, odnosno, visokoj vlažnosti i temperaturi zraka. Važno je napomenuti da prisutnost plijesni na žitaricama ne znači automatski prisutnost mikotoksina na njima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Goran Kiš (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Kiš, Goran
Suočavanje s mikotoksinima u hranidbi svinja // Zbornik predavanja XI. savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj / Željko Mahnet (ur.).
Zagreb: Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), 2015. str. 35-41 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Kiš, G. (2015) Suočavanje s mikotoksinima u hranidbi svinja. U: Željko Mahnet (ur.)Zbornik predavanja XI. savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj.
@article{article, author = {Ki\v{s}, Goran}, year = {2015}, pages = {35-41}, keywords = {svinje, hranidba, mikotoksini}, title = {Suo\v{c}avanje s mikotoksinima u hranidbi svinja}, keyword = {svinje, hranidba, mikotoksini}, publisher = {Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA)}, publisherplace = {Vinkovci, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ki\v{s}, Goran}, year = {2015}, pages = {35-41}, keywords = {swine, feeding, mycotoxins}, title = {Facing with mycotoxins in swine nutrition}, keyword = {swine, feeding, mycotoxins}, publisher = {Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA)}, publisherplace = {Vinkovci, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font