Pregled bibliografske jedinice broj: 805902
Suočavanje s mikotoksinima u hranidbi svinja
Suočavanje s mikotoksinima u hranidbi svinja // Zbornik predavanja XI. savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj / Željko Mahnet (ur.).
Zagreb: Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), 2015. str. 35-41 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 805902 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Suočavanje s mikotoksinima u hranidbi svinja
(Facing with mycotoxins in swine nutrition)
Autori
Kiš, Goran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik predavanja XI. savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj
/ Željko Mahnet - Zagreb : Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), 2015, 35-41
Skup
XI. savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj
Mjesto i datum
Vinkovci, Hrvatska, 11.06.2015. - 12.06.2015
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
svinje ; hranidba ; mikotoksini
(swine ; feeding ; mycotoxins)
Sažetak
Od velikog broja identificiranih mikotoksina, vjeruje se da samo neki od njih negativno utječu na proizvodnju svinja. Rizik za svinje, od mikotoksinima kontaminiranih krmiva ovisi od dobi i zdravstvenog statusa životinje, te količine toksina u hrani. Najdrastičniji oblik djelovanja mikotoksina na svinje je njihovo uginuće, dok se manje količine toksina u hrani mogu odraziti na smanjenje proizvodnih rezultata, te lošije zdravstveno stanje životinja. Hrana za svinje, kontaminirana mikotoksinima, štetno može djelovati na centralni živčani sistem svinja, jetru, bubrege, imunosni sustav, te reprodukciju. Aflatoksin, zearalenon i trihotecene (T-2 toksin i DON ili vomitoksin) najučestaliji su mikotoksini, opisani uz proizvodnju svinja. Svaki od njih proizvod je drugačijih plijesni, te njihove količine ovise o uvjetima koji potiču i sam rast plijesni na krmivima, a ovise o okolišnim uvjetima, odnosno, visokoj vlažnosti i temperaturi zraka. Važno je napomenuti da prisutnost plijesni na žitaricama ne znači automatski prisutnost mikotoksina na njima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)