Pregled bibliografske jedinice broj: 805736
Najčešće pogreške u hranidbi konja
Najčešće pogreške u hranidbi konja // 3. savjetovanje uzgajivača konja / Franjo Poljak (ur.).
Križevci: Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), 2016. str. 52-55 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 805736 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Najčešće pogreške u hranidbi konja
(The most common errors in feeding horses)
Autori
Gregić, Maja ;
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
3. savjetovanje uzgajivača konja
/ Franjo Poljak - Križevci : Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), 2016, 52-55
Skup
3. savjetovanje uzgajivača konja
Mjesto i datum
Križevci, Hrvatska, 11.03.2016
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
pogreška ; hranidba ; konj
(mistake ; feeding ; horse)
Sažetak
Kako bi se izbjegle pogreške u hranidbi konja potrebno je poznavati adekvatne norme hranidbe, anatomiju i fiziologiju probave konja. Hranidbu nije teško sprovesti ukoliko se poznaju potrebe konja. Problemi nastanu iz zoohigijenskih razloga ili ne racionalizacije obroka. Općenito se može reći da pogreške u hranidbi utječu na performanse i zdravlje konja. Kada se desi pogreška često se konj ne može koristiti u željenoj radnji, jer ne može pokazati svoj maksimum kondicijske spreme. Među najčešće pogreške u hranidbi konja spada menadžment u upravljanju hranidbom, odnosno nedostatna priprema hrane, hranjenje i tehnologija kao i loši zoohigijenski uvjeti krmiva, pokvarena i/ili kontaminirana krmiva. Na dobrobiti konja sa aspekta hranidbe također utječe neodgovarajući obrok ili loše izbalansiran u odnosu na energiju i hranjive tvari u njemu. Čest problem u voluminoznom krmivu čine otrovne biljke i njihovi toksini. Hranidbu konja nije teško sprovesti ukoliko se poznaju norme i koristi se adekvatno krmivo. Kako bi se izbjegle pogreške u hranidbi konja potrebno je poznavati anatomiju i fiziologiju probavnog sustava konja te pojedina krmiva i njihov međuodnos u probavi. Kako bi konj bio adekvatno nahranjen potrebno je poznavati njegov rad tijekom dana. Individualno pripremljena hranidba, sastavljanje obroka odgovarajućeg omjera hranjivih tvari i sirovih vlakana jamči zdravog konja. Obrok osim što treba zadovoljiti uzdržne i produktivne potrebe konja treba biti i higijenski ispravan. Kod sastavljanja obroka na prvo mjesto stavlja se higijena krmiva i vode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija