Pregled bibliografske jedinice broj: 805428
Učinak selekcije kod dviju razina gnojidbe dušikom na pekarsku kakvoću kod pšenice
Učinak selekcije kod dviju razina gnojidbe dušikom na pekarsku kakvoću kod pšenice, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 805428 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak selekcije kod dviju razina gnojidbe dušikom na pekarsku kakvoću kod pšenice
(Effect of selection at two nitrogen fertilization levels on bread-making quality of winter wheat)
Autori
Žagar, Davor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.01
Godina
2016
Stranica
31
Mentor
Šarčević, Hrvoje
Neposredni voditelj
Lovrić, Ana
Ključne riječi
ozima pšenica; gnojidba dušikom; pekarska kakvoća; korelacije; selekcija
(winter wheat; nitrogen fertilization; bread-making quality; correlation; selection)
Sažetak
Ciljevi ovoga istraživanja su bili kod F7 potomstava dvaju biparentalnih križanja pšenice Golubica × Emesse (G×E) i Verbunkos × Soissons (VxS) procijeniti fenotipske korelacije između proučavanih svojstava i usporediti ostvareni odgovor na selekciju kod niske i visoke razine gnojidbe dušikom (N). U evaluacijskom pokusu potomstva su uzgajana kod optimalne (180 kgN/ha, N180) i reducirane N gnojidbe (80 kgN/ha, N80). U F7 generaciji utvrđena je jaka pozitivna korelacija SP sa sadržajem vlažnog glutena (WGC) i Zeleny sedimentacijskom vrijednosti (ZSV) u rasponu od 0, 71** do 0, 74** odnosno 0, 73** do 0, 76**. Ostvareni odgovor na selekciju u evaluacijskom pokusu kod križanja V×S bio je veći kod selekcije provedene kod N180 nego kod N80 ( 4% za SP i 10% za WGC). Kod križanja G×E nisu utvrđene signifikantne razlike između dvije selekcijske razine niti za jedno svojstvo. Rezultati upućuju da je selekcija na pekarsku kakvoću kod N180 jednako učinkovita ili učinkovitija od selekcije kod N80.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780691-2047 - Efikasnost korištenja dušika i pekarska kakvoća kod pšenice (Šarčević, Hrvoje, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb