Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 805428

Učinak selekcije kod dviju razina gnojidbe dušikom na pekarsku kakvoću kod pšenice


Žagar, Davor
Učinak selekcije kod dviju razina gnojidbe dušikom na pekarsku kakvoću kod pšenice, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 805428 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinak selekcije kod dviju razina gnojidbe dušikom na pekarsku kakvoću kod pšenice
(Effect of selection at two nitrogen fertilization levels on bread-making quality of winter wheat)

Autori
Žagar, Davor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.01

Godina
2016

Stranica
31

Mentor
Šarčević, Hrvoje

Neposredni voditelj
Lovrić, Ana

Ključne riječi
ozima pšenica; gnojidba dušikom; pekarska kakvoća; korelacije; selekcija
(winter wheat; nitrogen fertilization; bread-making quality; correlation; selection)

Sažetak
Ciljevi ovoga istraživanja su bili kod F7 potomstava dvaju biparentalnih križanja pšenice Golubica × Emesse (G×E) i Verbunkos × Soissons (VxS) procijeniti fenotipske korelacije između proučavanih svojstava i usporediti ostvareni odgovor na selekciju kod niske i visoke razine gnojidbe dušikom (N). U evaluacijskom pokusu potomstva su uzgajana kod optimalne (180 kgN/ha, N180) i reducirane N gnojidbe (80 kgN/ha, N80). U F7 generaciji utvrđena je jaka pozitivna korelacija SP sa sadržajem vlažnog glutena (WGC) i Zeleny sedimentacijskom vrijednosti (ZSV) u rasponu od 0, 71** do 0, 74** odnosno 0, 73** do 0, 76**. Ostvareni odgovor na selekciju u evaluacijskom pokusu kod križanja V×S bio je veći kod selekcije provedene kod N180 nego kod N80 ( 4% za SP i 10% za WGC). Kod križanja G×E nisu utvrđene signifikantne razlike između dvije selekcijske razine niti za jedno svojstvo. Rezultati upućuju da je selekcija na pekarsku kakvoću kod N180 jednako učinkovita ili učinkovitija od selekcije kod N80.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780691-2047 - Efikasnost korištenja dušika i pekarska kakvoća kod pšenice (Šarčević, Hrvoje, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Hrvoje Šarčević (mentor)

Avatar Url Ana Lovrić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Žagar, Davor
Učinak selekcije kod dviju razina gnojidbe dušikom na pekarsku kakvoću kod pšenice, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Žagar, D. (2016) 'Učinak selekcije kod dviju razina gnojidbe dušikom na pekarsku kakvoću kod pšenice', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}agar, Davor}, year = {2016}, pages = {31}, keywords = {ozima p\v{s}enica, gnojidba du\v{s}ikom, pekarska kakvo\'{c}a, korelacije, selekcija}, title = {U\v{c}inak selekcije kod dviju razina gnojidbe du\v{s}ikom na pekarsku kakvo\'{c}u kod p\v{s}enice}, keyword = {ozima p\v{s}enica, gnojidba du\v{s}ikom, pekarska kakvo\'{c}a, korelacije, selekcija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}agar, Davor}, year = {2016}, pages = {31}, keywords = {winter wheat, nitrogen fertilization, bread-making quality, correlation, selection}, title = {Effect of selection at two nitrogen fertilization levels on bread-making quality of winter wheat}, keyword = {winter wheat, nitrogen fertilization, bread-making quality, correlation, selection}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font