Pregled bibliografske jedinice broj: 805421
Analiza acetaldehida, octene kiseline, L-jabučne kiseline i glukoze/fruktoze u uzorcima vina: Usporedba metode plinske i tankoslojne kromatogrefije i enzimatskih metoda
Analiza acetaldehida, octene kiseline, L-jabučne kiseline i glukoze/fruktoze u uzorcima vina: Usporedba metode plinske i tankoslojne kromatogrefije i enzimatskih metoda // Vinski krug : hrvatski časopis za vinogradarstvo i vinarstvo, 3 (2007), 3-4; 31-38 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 805421 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza acetaldehida, octene kiseline, L-jabučne kiseline i glukoze/fruktoze u uzorcima vina: Usporedba metode plinske i tankoslojne kromatogrefije i enzimatskih metoda
(Analysis of acetaldehyde, acetic acid, L-malic acid and glucose/fructose in wine:Comparison of samplesmethods of gas and thin-layer chromatography with the enzymatic method)
Autori
Perica, Jure ; Gracin, Leo ; Kovačević Ganić, Karin ; Vukoja Tamara ; Banović Mara
Izvornik
Vinski krug : hrvatski časopis za vinogradarstvo i vinarstvo (1845-4259) 3
(2007), 3-4;
31-38
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
vino; acetaldehid; kiseline; glukoza/fruktoza; analize
(wine; acetaldahyde; acids; glucose/fructose; analysis)
Sažetak
Cilj rada bio j e usporediti kromatografske metode analize (plinska i tankoslojna kromatografija)s enzimskim metodama određivanja acetaldehida, octene i vinske kiseline te glukoze/fruktoze u odabranim uzorcima vina.Enzimatska metoda kao brza i relativno jeftina metoda analize pokazala se uspješnom za praćenje većine navedenih analita u vinu vrlo je prikladna za praćenje fermentacije u vinarijama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb