Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 805411

Utjecaj niskih temperatura na reološka svojstva polutekućih tijesta


Hegedušić, Vesna; Lovrić, Tomislav; Zolić, Ismeta; Banović, Mara
Utjecaj niskih temperatura na reološka svojstva polutekućih tijesta // Prehrambeno-tehnološka i biotehnološka revija, 29 (1991), 3-4; 127-132 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 805411 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj niskih temperatura na reološka svojstva polutekućih tijesta
(Influence of Low Temperature on the Rheological Properties of Pancake Batters)

Autori
Hegedušić, Vesna ; Lovrić, Tomislav ; Zolić, Ismeta ; Banović, Mara

Izvornik
Prehrambeno-tehnološka i biotehnološka revija (0352-9193) 29 (1991), 3-4; 127-132

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
polutekuća tijesta; reološka svojstva; niske temperature
(pancake batter; rheological properties; low temperatures)

Sažetak
Da bi se dobili proizvodi u pothlađenom stanju (tzv ; "freeze flow") pripremljeni su modelni sustavi na osnovi brašna, vode i ulja, kao i tijesta za palačinke u kojima su mijenjani vrsta i udio pojedinih sastojaka. Svima su određene temperature smrzavanja i odmrzavanja te reološka svojstva prije i nakon smrzavanja. Dobiveni rezultati pokazuju da svi ispitivani sustavi imaju nenjutnovski tiksotropni karakter koji ostaje nepromijenjen i nakon smrzavanja. Konzistencija ispitivanih sustava ovisi manje o udjelu suhe tvari, a mnogo više o sastavu, pri čemu je posebno značajan udio bjelanjca jajeta. prisutnost monosaharida (glukoze i fruktoze) jaja i glicerola snižava temperaturu smrzavanja tijesta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mara Banović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hegedušić, Vesna; Lovrić, Tomislav; Zolić, Ismeta; Banović, Mara
Utjecaj niskih temperatura na reološka svojstva polutekućih tijesta // Prehrambeno-tehnološka i biotehnološka revija, 29 (1991), 3-4; 127-132 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Hegedušić, V., Lovrić, T., Zolić, I. & Banović, M. (1991) Utjecaj niskih temperatura na reološka svojstva polutekućih tijesta. Prehrambeno-tehnološka i biotehnološka revija, 29 (3-4), 127-132.
@article{article, author = {Hegedu\v{s}i\'{c}, Vesna and Lovri\'{c}, Tomislav and Zoli\'{c}, Ismeta and Banovi\'{c}, Mara}, year = {1991}, pages = {127-132}, keywords = {poluteku\'{c}a tijesta, reolo\v{s}ka svojstva, niske temperature}, journal = {Prehrambeno-tehnolo\v{s}ka i biotehnolo\v{s}ka revija}, volume = {29}, number = {3-4}, issn = {0352-9193}, title = {Utjecaj niskih temperatura na reolo\v{s}ka svojstva poluteku\'{c}ih tijesta}, keyword = {poluteku\'{c}a tijesta, reolo\v{s}ka svojstva, niske temperature} }
@article{article, author = {Hegedu\v{s}i\'{c}, Vesna and Lovri\'{c}, Tomislav and Zoli\'{c}, Ismeta and Banovi\'{c}, Mara}, year = {1991}, pages = {127-132}, keywords = {pancake batter, rheological properties, low temperatures}, journal = {Prehrambeno-tehnolo\v{s}ka i biotehnolo\v{s}ka revija}, volume = {29}, number = {3-4}, issn = {0352-9193}, title = {Influence of Low Temperature on the Rheological Properties of Pancake Batters}, keyword = {pancake batter, rheological properties, low temperatures} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font