Pregled bibliografske jedinice broj: 805411
Utjecaj niskih temperatura na reološka svojstva polutekućih tijesta
Utjecaj niskih temperatura na reološka svojstva polutekućih tijesta // Prehrambeno-tehnološka i biotehnološka revija, 29 (1991), 3-4; 127-132 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 805411 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj niskih temperatura na reološka svojstva polutekućih tijesta
(Influence of Low Temperature on the Rheological Properties of Pancake Batters)
Autori
Hegedušić, Vesna ; Lovrić, Tomislav ; Zolić, Ismeta ; Banović, Mara
Izvornik
Prehrambeno-tehnološka i biotehnološka revija (0352-9193) 29
(1991), 3-4;
127-132
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
polutekuća tijesta; reološka svojstva; niske temperature
(pancake batter; rheological properties; low temperatures)
Sažetak
Da bi se dobili proizvodi u pothlađenom stanju (tzv ; "freeze flow") pripremljeni su modelni sustavi na osnovi brašna, vode i ulja, kao i tijesta za palačinke u kojima su mijenjani vrsta i udio pojedinih sastojaka. Svima su određene temperature smrzavanja i odmrzavanja te reološka svojstva prije i nakon smrzavanja. Dobiveni rezultati pokazuju da svi ispitivani sustavi imaju nenjutnovski tiksotropni karakter koji ostaje nepromijenjen i nakon smrzavanja. Konzistencija ispitivanih sustava ovisi manje o udjelu suhe tvari, a mnogo više o sastavu, pri čemu je posebno značajan udio bjelanjca jajeta. prisutnost monosaharida (glukoze i fruktoze) jaja i glicerola snižava temperaturu smrzavanja tijesta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts