Pregled bibliografske jedinice broj: 805207
Makro- i mikroelementi u vinu Graševina
Makro- i mikroelementi u vinu Graševina, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 805207 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Makro- i mikroelementi u vinu Graševina
(Macro- and microelements in Graševina wine)
Autori
Peran, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2012
Stranica
66
Mentor
Banović, Mara
Neposredni voditelj
Leder, Renata
Ključne riječi
ICP-OESS; mineralni sastav; podregija; vino; zona proizvodnje
(ICP-OES; mineral composition; production zones; sub-region; wine)
Sažetak
Vino Graševina proizvodi se od istoimene sorte grožđa. Rasprostranjena je u svim dijelovima kontinentalne Hrvatske i po količini zauzima vodeće mjesto među vinskim sortama u Hrvatskoj. Zadatak rada je odrediti makro- i mikroelemente u vinu Graševina iz različitih vinorodnih podregija i zona proizvodnje u svrhu povezivanja udjela makro- i mikroelemenata sa geografskim porijeklom vina. Korištena je ICP-OES tehnoka. To je multielementna tehnika koja uz veliku preciznost, pouzdanost i brzinu omogućuje određivanje većeg broja elemenata uz minimalnu pripremu uzorka. za ispitivanje su odabrani uzorci vina iz podregija: Podunavlje, Slavonija, Zagorje-Međimurje te Prigorje-Bilogora tj. proizvodnih zona C1 i B. Radom se utvrdilo da suvina iz podregije Slavonija (zona proizvodnje C1) najbogatija po mineralnom sastavu, vina iz podregije Podunavlje (zona proizvodnje C1) karakteriziraju manje koncentracije mineralnih tvari, dok su vina iz podregije Prigorje-Bilogora te Međimurje-Zagorje (zona proizvodnje B) s obzirom na mineralni profil najsiromašnija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija