Pregled bibliografske jedinice broj: 805155
Kvaliteta vina proizvedenih od autohtone hercegovačke sorte žilavka
Kvaliteta vina proizvedenih od autohtone hercegovačke sorte žilavka, 2014., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 805155 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta vina proizvedenih od autohtone hercegovačke sorte žilavka
(Quality of wines produces from native herzegovinian sort žilavka)
Autori
Begić, Nela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.05
Godina
2014
Stranica
72
Mentor
Banović, Mara
Ključne riječi
autohtona hercegovačka sorta Žilavka; bijelo vino; kvaliteta
(autochthonous Herzegovinian variety Žilavka; white wine; quality)
Sažetak
U ovom radu je predstavljen monitoring parametara kvalitete vina Žilavka proizvedenog od istoimene autohtone sorte u hercegovačkom vinogorju (godina berbe 2009. i 2010.). Istraživanjem je obuhvaćeno praćenje fizikalno-kemijskih značajki u vinima namijenjenim za tržište. Za određivanje osnovnih parametara kvalitete primjenjene su standardne analitičke metode. Rezultati prikazuju udjel alkohola, ukupnog ekstrakta, reducirajućih šećera, ekstrakta bez šećera, pepela, te ukupnu kiselost, hlapljivu kiselost, slobodni sumporni dioksid (SO2) i ukupni sumporni dioksid (SO2) primjenjene.. Dobiveni rezultati su poslužili za svrstavanje vina u kvalitativne kategorije i usporedbu njihova udjela u dvije godine berbe.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija