Pregled bibliografske jedinice broj: 805100
Upotreba ploda rogača (Ceratonia siliqua L.) u hranidbi životinja
Upotreba ploda rogača (Ceratonia siliqua L.) u hranidbi životinja // Zbornik sažetaka sa XXI međunarodnog savjetovanja "Krmiva 2014" / Lulić, Slavko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2014. str. 81-82 (predavanje, recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 805100 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Upotreba ploda rogača (Ceratonia siliqua L.) u hranidbi životinja
(The use of carob fruit (Ceratonia siliqua L.) in animal nutrition)
Autori
Kiš, Goran ; Pintar, Jasna ; Kljak, Kristina ; Bedeković, Dalibor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka sa XXI međunarodnog savjetovanja "Krmiva 2014"
/ Lulić, Slavko - Zagreb : Krmiva, 2014, 81-82
Skup
XXI međunarodno savjetovanje "Krmiva 2014"
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 04.06.2014. - 06.06.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Recenziran
Ključne riječi
rogač ; hranidba tanini ; šećeri ; preživači ; konji ; psi
(carob ; nutrition ; tannins ; sugars ; ruminants ; horses ; dogs)
Sažetak
Rogač (Ceratonia Siliqua L.) je zimzelena biljka koja raste u Mediteranskom dijelu RH. Stoljećima se upotrebljava kao hrana za ljude, te se u posljednje vrijeme sve više počinje upotrebljavati u prerađivačkoj industriji, te kao hrana za životinje. Kao hrana za životinje najviše se koriste mljeveni plodovi (mahune) sa ili bez sjemenki dok se mogu koristiti i neki nusproizvodi prerađivačke industrije od rogača, te lišće biljke. Plod rogača sadrži oko 45% šećera što ga čini visoko palatabilnim za većinu životinja, siromašan je proteinima, mastima i sirovim vlaknima, no bogat neutralnim (33%) i kiselim (31%) detergent vlaknima, te ligninom (do 25%). Rogač sadrži i visok udio tanina 15-20% koji smanjuju probavljivost proteina u rogača, e ukupnu probavljivost drugih krmiva s kojima se rogač nalazi u obroku. Štetan utjecaj tanina iz rogača može se manifestirati u smanjenju prirasta i proizvodnje mlijeka preživača i proizvodnim rezultatima u peradi. Osim negativnog djelovanja tanina iz rogača oni imaju i terapeutsku svrhu, odnosno, korištenje u slučaju proljeva kod djece i mladunčadi životinja. Zbog značajnoj udjela šećera u plodu rogača visoka je i njegova energetska vrijednost, što rogač čini alternativnim krmivom u slučajevima nedostatka žitarica. Zbog najvišeg udjela tanina u sjemenkama, plod rogača u pravilu se koristi u udjelu od oko 5%, dok se odsjemenjeni plodovi mogu koristiti i do 25% udjela obroka, ovisno o vrsti i kategoriji životinja. U posljednje vrijeme rogač se sve više koristi i u hranidbi konja i pasa gdje čini prirodnu alternativu hrani za životinje intolerantne na šećer, škrob i žitarice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb