Pregled bibliografske jedinice broj: 804817
“Analiza utjecaja mikrobiološkog rizika inseka Blattela germanica u poslovanju sa hranom”
“Analiza utjecaja mikrobiološkog rizika inseka Blattela germanica u poslovanju sa hranom”, 2010., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 804817 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
“Analiza utjecaja mikrobiološkog rizika inseka Blattela germanica u poslovanju sa hranom”
(„Analysis of the impact of microbiological risk insect Blattela germanica in dealing with food“)
Autori
Lesar, Andrija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.07
Godina
2010
Stranica
48
Mentor
Banović, Mara
Ključne riječi
Blatella germanica; žohari; insekti; analiza rizika; sigurnost hrane; dezinsekcija.
(Blatella germanica; cockroaches; insects; risk analysis; food safety; pest control.)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je provođenje analize mikrobiološkog rizika žohara (Blattella germanica) u različitim prehrambenim djelatnostima. Provedeno je sakupljanje žohara sa tri mjesta na svakom od tri odabrana lokaliteta (pekara, mesna industrija i ugostiteljski objekt-restoran). Provedena je mikrobiološka pretraga površine sakupljenih insekata (žohara) na Aerobne mezofilne baketerije, Aerobne sporogene bakterije, E. Coli, enterobakterije, L. Monocytogenes, Salmonella sp., Shigella sp., fekalne koliforme, kvasce i plijesni. U drugom dijelu pokusa određeni broj žohara držan je na površinama koje se primjenjuju u prehrambenoj industriji (inox, plastika, drvo) tijekom jedne smjene (8 sati noću) s ciljem da se utvrdi njihovo djelovanje između dviju smjena. Nakon toga su provedene mirkobiološke pretraga na (aerobne mezofilne bakterije (AMB) i Enterobakterije. Sa tijela žohara izolirane suaerobne mezofilne bakterije, aerobne sporogene bakterije, E. Coli, enterobakterije, fekalne koliformi, kvasci i plijesni, te je utvrđeno da mogu svojim tijelom kontaminirati radne površine krećući se po njima. Utjecaj žohara (Blattella germanica) na sigurnost hrane u poslovanju procijenjen je kao „Ozbiljno“, dok je vjerojatnost procijenjena na „Vjerojatno“ što prema metodologiji „Matrice rizika“ daje faktor rizika 12. visoki rizik na ljestvici rizika od 1 do 25.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija