Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 804814

Postupak registracije zaštićenog oznake zemljopisnog podrijetla dalmatinskog pršuta


Jurić, Mia
Postupak registracije zaštićenog oznake zemljopisnog podrijetla dalmatinskog pršuta, 2014., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 804814 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Postupak registracije zaštićenog oznake zemljopisnog podrijetla dalmatinskog pršuta
(Registration process for protected geographical indications dalmatian smoked ham)

Autori
Jurić, Mia

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.06

Godina
2014

Stranica
72

Mentor
Banović, Mara

Ključne riječi
zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla; zaštita; dalmatinski pršut; Udruga dalmatinski pršut; proizvođači
(Protected Geographical Indications; protection; Dalmatian smoked ham; Association of Dalmatian smoked ham; produces)

Sažetak
U radu je prikazana povijest zemljopisnih oznaka te detaljna procedura dobivanja zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla na primjeru dalmatinskog pršuta. Budući da su do sada samo dva proizvođača dalmatinskog pršuta dobila certifikat sa zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla, u radu je provedena anketa među proizvođačima dalmatinskog pršuta s ciljem procjene njihovih stavova o ZOZP i očekivanja nakon dobivanja oznake. Svrha rada je pomoć pri što boljem upoznavanju proizvođača s koracima koji se moraju provesti u svrhu dobivanja oznake. Rezultati istraživanja su pokazali da su svi ispitanici upoznati sa zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla te imaju pozitivna očekivanja. Najviše njih očekuje da će se povećati povjerenje potrošača u sigurnost i kvalitetu samog proizvoda, spriječiti zlouporaba imena na tržištu, kao i povećanje vidljivosti na zajedničkom europskom tržištu te lakši prolazak kod europskog kupca, povećanje i proširenje proizvodnje i proizvođačkih kapaciteta, zajednički nastup i povećanje konkurentnosti te poboljšanje i povećanje tržišne i turističke scene.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mara Banović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jurić, Mia
Postupak registracije zaštićenog oznake zemljopisnog podrijetla dalmatinskog pršuta, 2014., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Jurić, M. (2014) 'Postupak registracije zaštićenog oznake zemljopisnog podrijetla dalmatinskog pršuta', postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Juri\'{c}, Mia}, year = {2014}, pages = {72}, keywords = {za\v{s}ti\'{c}ena oznaka zemljopisnog podrijetla, za\v{s}tita, dalmatinski pr\v{s}ut, Udruga dalmatinski pr\v{s}ut, proizvo\dja\v{c}i}, title = {Postupak registracije za\v{s}ti\'{c}enog oznake zemljopisnog podrijetla dalmatinskog pr\v{s}uta}, keyword = {za\v{s}ti\'{c}ena oznaka zemljopisnog podrijetla, za\v{s}tita, dalmatinski pr\v{s}ut, Udruga dalmatinski pr\v{s}ut, proizvo\dja\v{c}i}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Juri\'{c}, Mia}, year = {2014}, pages = {72}, keywords = {Protected Geographical Indications, protection, Dalmatian smoked ham, Association of Dalmatian smoked ham, produces}, title = {Registration process for protected geographical indications dalmatian smoked ham}, keyword = {Protected Geographical Indications, protection, Dalmatian smoked ham, Association of Dalmatian smoked ham, produces}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font