Pregled bibliografske jedinice broj: 804784
Omjer mliječne masti i bjelančevina kao indikator hranidbenog statusa holstein krava pri različitom stadiju i redoslijedu laktacije
Omjer mliječne masti i bjelančevina kao indikator hranidbenog statusa holstein krava pri različitom stadiju i redoslijedu laktacije // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 49 (2007), 4; 189-198 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 804784 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Omjer mliječne masti i bjelančevina kao
indikator hranidbenog statusa holstein krava
pri različitom stadiju i redoslijedu laktacije
(Milk fat to milk protein ratio as an indicator
of nutritional status of Holstein cows
according to various stage and lactation number)
Autori
Jovanovac, Sonja ; Gantner, Vesna ; Raguž, Nikola ; Kuterovac, Krešimir ; Solić, Drago
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 49
(2007), 4;
189-198
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Krave ; holstein pasmina ; kontrola mliječnosti ; omjer mliječne masti i bjelančevina ; redoslijed i stadij laktacije ; hranidbeni status
(Holstein cows ; milk control ; milk fat to milk protein ratio ; lactation stage and lactation number ; nutritional status)
Sažetak
U istraživanju je korišteno 86.369 zapisa o količini i sastavu mlijeka holstein krava iz kontrole mliječnosti u razdoblju od siječnja 2004. do listopada 2005. godine. Uzorci mlijeka prikupljani su mjesečno prema alternativnoj AT4 metodi koju Hrvatski stočarski centar primjenjuje u redovitoj kontroli mliječnosti. Analiza raspodjele uzoraka mlijeka s obzirom na širinu omjera mliječne masti i bjelančevina (M/B omjer) pokazala je da je u 61, 41% uzoraka taj omjer bio u granicama između 1, 1 i 1, 5, što ukazuje na primjerenu opskrbljenost obroka sirovom vlakninom. Preveliki omjer mliječne masti i bjelančevina (M/B > 1, 5) utvrđen je u 11, 45% uzoraka, a premali (< 1, 1) u 27, 14% uzoraka mlijeka, što ukazuje na obilnu odnosno slabu opskrbljenost obroka sirovom vlakninom. Za razliku od stadija laktacije, redoslijed laktacije nije imao utjecaja na promjenu distribucije uzoraka mlijeka s obzirom na M/B omjer. Tijekom laktacije u najvećem je broju uzoraka utvrđen optimalni M/B omjer (između 1, 1 i 1, 5), s varijacijama od 54, 74% u 1. mjesecu do 64, 44% u 10. mjesecu laktacije. Udio uzoraka s M/B omjerom iznad 1, 5 bio je najveći u ranom stadiju laktacije (23%), ukazujući na postojanje energetske manjkavosti. U srednjem i kasnom stadiju laktacije broj uzoraka s omjerom većim od 1, 5 postepeno se smanjivao. Broj uzoraka mlijeka s M/B omjerom manjim od 1, 1 bio je najveći u 10. mjesecu laktacije (30, 74%), što ukazuje na nerazmjer u strukturi obroka s obzirom na potrebe krava u tom stadiju laktacije. Rezultati upućuju na potrebu individualnog pristupa u praćenju analiza sastojaka mlijeka te M/B omjera u cilju jednostavnog i brzog otkrivanja i poboljšanja kakvoće i sastava obroka krava u laktaciji, pri čemu valja voditi računa o stadiju laktacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts