Pregled bibliografske jedinice broj: 804719
Mikrobiološka ispravnost domaćih sireva s dubrovačkih tržnica
Mikrobiološka ispravnost domaćih sireva s dubrovačkih tržnica // 3. hrvatski kongres preventivne medicine i unapređenja zdravlja:"Hrana i prehrana"
Zagreb: Hrvatski časopis za javno zdravstvo, 2014. str. 1-1 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 804719 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobiološka ispravnost domaćih sireva s dubrovačkih tržnica
(Microbiological quality of domestic cheese sold at Dubrovnik market)
Autori
Ljevaković-Musladin, Ivana ; Lakić, Mato ; Džono Boban, Ankica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
3. hrvatski kongres preventivne medicine i unapređenja zdravlja:"Hrana i prehrana"
/ - Zagreb : Hrvatski časopis za javno zdravstvo, 2014, 1-1
Skup
3. hrvatski kongres preventivne medicine i unapređenja zdravlja:"Hrana i prehrana"
Mjesto i datum
Vinkovci, Hrvatska, 09.10.2014. - 12.10.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
mikrobiološka ispravnost sireva ; tržnice
(microbiological quality of cheese ; markets)
Sažetak
Cilj rada je istražiti mikrobiološku ispravnost sireva domaće proizvodnje s tržnica na području grada Dubrovnika obzirom da se prema našim saznanjima ovi proizvodi uopće ne analiziraju na mikrobiološku ispravnost. Tijekom svibnja i lipnja 2014. prikupljeno je 30 sireva od ukupno 13 proizvođača iz okolice grada Dubrovnika (Župa dubrovačka, Konavle, Dubrovačko primorje), od čega su 24 bila svježa od kravljeg mlijeka, 4 prosušena od ovčjeg i 2 svježa od kozjeg. Tehnologija domaće proizvodnje je identična ; svježe pomuženo mlijeko se siri pomoću „domaćeg“ sirišta – telećeg želuca ili dodatkom jabučnog octa uz zagrijavanje mlijeka ispod temperature pasterizacije. Sirevi se prodaju na tržnicama bez hlađenja, čuvani u plastičnim vrećicama za domaćinstvo, vrlo često izravno na suncu. Sirevima su odmah po kupnji izmjerene temperature koje su bile u rasponu od 10-18, 5 °C. U laboratoriju su uzorci obrađeni na parametre propisane Uredbom (EZ) 2073/2005 o mikrobiološkim kriterijima za hranu i Vodiču za mikrobiološke kriterije za hranu: Salmonella spp., Listeria monocytogenes (kvalitativno i kvantitativno), Staphylococcus aureus, Escherichia coli, te kvasci i plijesni. 24 sira (80%) nije bilo sukladno mikrobiološkim kriterijima. Salmonella i L. monocytogenes nisu izolirane niti iz jednog uzorka. 20 uzoraka (66%) sireva je sadržavalo S. aureus u rasponu 6x103 – 2x106 cfu/g. Svi uzorci sireva s više od 105 cfu/g ispitani su na stafilokokne enterotoksine. Niti jedan uzorak nije bio pozitivan na enterotoksine. E. coli je u 18 uzoraka (60%) nađena u rasponu 2, 2x102 - 104 cfu/g. Niti jedan uzorak nije sadržavao plijesni niti sulfitoreducirajuće klostridije (kod prosušenih sireva), dok je povećan broj kvasaca ustanovljen kod svih 30 sireva (9x103 – 1, 8x105 cfu/g). Nezadovoljavajuća mikrobiološka ispravnost sireva posljedica je loših higijenskih uvjeta proizvodnje, te lošeg temperaturnog režima i uvjeta prodaje. Proizvođače bi trebalo educirati o dobroj proizvođačkoj i dobroj higijenskoj praksi, a na tržnicama bi trebalo omogućiti čuvanje ovakvih proizvoda u hladnjacima. Obzirom da su ovi proizvodi potencijalno opasni za ljudsko zdravlje, trebalo bi ih kontrolirati.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"