Pregled bibliografske jedinice broj: 804601
Uvođenje novih sorti lijeske u proizvodnju i značaj utvrđivanja autentičnosti
Uvođenje novih sorti lijeske u proizvodnju i značaj utvrđivanja autentičnosti // Zbornik sažetaka 11. znanstveno – stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb: Hrvatska voćarska zajednica, 2016. str. 18-18 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 804601 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uvođenje novih sorti lijeske u proizvodnju i značaj utvrđivanja autentičnosti
(Introduction of new hazelnut cultivars into production and importance of authenticity identification)
Autori
Vujević, Predrag ; Milinović, Bernardica ; Jelačić, Tvrtko, Halapija Kazija, Dunja ; Čiček, Danijel ; Biško, Ante
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 11. znanstveno – stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
/ - Zagreb : Hrvatska voćarska zajednica, 2016, 18-18
Skup
11. znanstveno – stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Beli Manastir, Hrvatska, 03.03.2016. - 05.03.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
lijeska; sadni materijal; autentičnost; vrijeme cvatnje; sortna čistoća
(Hazelnut; plant material; authenticity; flowering; varietal purity)
Sažetak
Lijeska (Corylus spp.) je voćna vrsta s najvećim zabilježenim rastom s obzirom na količine deklariranog sadnog materijala iz domaće proizvodnje i uvoza. U kontinentalnom dijelu Hrvatske zahvaljujući različitim poticajnim mjerama značajno su povećane površine intenzivnih nasada lijeske, pa se za nekoliko godina mogu očekivati veće količine plodova na tržištu. Najzastupljenija je autohtona sorta Istarski duguljasti 49 %, slijedi je sorte Rimski 45 % te ostale sorte 6%. Provedeno je istraživanje kojim je utvrđena autentičnost sortimenta. Uspoređivane su biljke iz nasada posađenih na različitim lokacijama sa biljkama koje se nalaze u kolekcijskom nasadu Zavoda za voćarstvo u Donjoj Zelini. Svojstva koja su korištena u procesu analize autentičnosti su svojstva navedena u UPOV protokolu TG/71/3 za provođenje testova različitosti, ujednačenosti i postojanosti (DUS protokol) za lijesku. Razlike među ispitivanim uzorcima očitovale su se u vremenu cvatnje, veličini i obliku ploda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)