Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 804109

Percepcija potrošača prema mikrobiološkom riziku podrijetlom iz hrane


Lončarević, Sanja
Percepcija potrošača prema mikrobiološkom riziku podrijetlom iz hrane, 2012., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 804109 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Percepcija potrošača prema mikrobiološkom riziku podrijetlom iz hrane
(Consumer perception of microbial risk from food)

Autori
Lončarević, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.12

Godina
2012

Stranica
76

Mentor
Colić Barić, Irena

Ključne riječi
mikrobiološki rizik; patogeni iz hrane; fenomen "optimistične pristranosti"
(microbial risk; pathogens from food; phenomenon of "optimistic bias")

Sažetak
Cilj ovog istraživanja je bilo utvrditi kakva je percepcija i postoje li razlike u percepciji potrošača (Banja Luka vs Zagreb) prema mikrobiološkom riziku podrijetlom iz hrane kao i koliko potrošači iz ova dva grada poznaju najčešće patogene iz hrane (Salmonella spp., Escherichia coli, Campylobacter i Listeria monocytogenes) i koji čimbenici utječu na njihovo znanje. Podaci su prikupljani direktnim intervjuima u oba grada. Ukupno je 324 ispitanika sudjelovalo u istraživanju. Analiza podataka je vršena pomoću SPSS 19.0. Korištena je deskriptivna statistika kao i Pearson's chi square (x2) analiza. Utvrđena je prisutnost fenomena "optimistične pristranosti" u oba grada, odnosno sklonost ljudi da osobni rizik procjenjuju optimistično, što je posebice prisutno prema mikrobiološkom riziku podrijetlom iz hrane. U oba grada je prisutan isti postotni odnos poznavanja četiri najčešće bakterije iz hrane. Također u oba grada je utvrđeno da je faktor pokazatelj poznavanja salmonele navika pranja ruku.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Irena Colić-Barić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lončarević, Sanja
Percepcija potrošača prema mikrobiološkom riziku podrijetlom iz hrane, 2012., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Lončarević, S. (2012) 'Percepcija potrošača prema mikrobiološkom riziku podrijetlom iz hrane', postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lon\v{c}arevi\'{c}, Sanja}, year = {2012}, pages = {76}, keywords = {mikrobiolo\v{s}ki rizik, patogeni iz hrane, fenomen "optimisti\v{c}ne pristranosti"}, title = {Percepcija potro\v{s}a\v{c}a prema mikrobiolo\v{s}kom riziku podrijetlom iz hrane}, keyword = {mikrobiolo\v{s}ki rizik, patogeni iz hrane, fenomen "optimisti\v{c}ne pristranosti"}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lon\v{c}arevi\'{c}, Sanja}, year = {2012}, pages = {76}, keywords = {microbial risk, pathogens from food, phenomenon of "optimistic bias"}, title = {Consumer perception of microbial risk from food}, keyword = {microbial risk, pathogens from food, phenomenon of "optimistic bias"}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font