Pregled bibliografske jedinice broj: 804109
Percepcija potrošača prema mikrobiološkom riziku podrijetlom iz hrane
Percepcija potrošača prema mikrobiološkom riziku podrijetlom iz hrane, 2012., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 804109 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Percepcija potrošača prema mikrobiološkom riziku podrijetlom iz hrane
(Consumer perception of microbial risk from food)
Autori
Lončarević, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.12
Godina
2012
Stranica
76
Mentor
Colić Barić, Irena
Ključne riječi
mikrobiološki rizik; patogeni iz hrane; fenomen "optimistične pristranosti"
(microbial risk; pathogens from food; phenomenon of "optimistic bias")
Sažetak
Cilj ovog istraživanja je bilo utvrditi kakva je percepcija i postoje li razlike u percepciji potrošača (Banja Luka vs Zagreb) prema mikrobiološkom riziku podrijetlom iz hrane kao i koliko potrošači iz ova dva grada poznaju najčešće patogene iz hrane (Salmonella spp., Escherichia coli, Campylobacter i Listeria monocytogenes) i koji čimbenici utječu na njihovo znanje. Podaci su prikupljani direktnim intervjuima u oba grada. Ukupno je 324 ispitanika sudjelovalo u istraživanju. Analiza podataka je vršena pomoću SPSS 19.0. Korištena je deskriptivna statistika kao i Pearson's chi square (x2) analiza. Utvrđena je prisutnost fenomena "optimistične pristranosti" u oba grada, odnosno sklonost ljudi da osobni rizik procjenjuju optimistično, što je posebice prisutno prema mikrobiološkom riziku podrijetlom iz hrane. U oba grada je prisutan isti postotni odnos poznavanja četiri najčešće bakterije iz hrane. Također u oba grada je utvrđeno da je faktor pokazatelj poznavanja salmonele navika pranja ruku.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Irena Colić-Barić
(mentor)