Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 804028

Fermentacija sladovine s vrlo visokim udjelom sladnog ekstrakta


Vrkljan, Matea
Fermentacija sladovine s vrlo visokim udjelom sladnog ekstrakta, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 804028 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fermentacija sladovine s vrlo visokim udjelom sladnog ekstrakta
(High-gravity wort fermentation)

Autori
Vrkljan, Matea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
02.09

Godina
2014

Stranica
24

Mentor
Ivančić Šantek, Mirela

Ključne riječi
fermentacija s vrlo visokim udjelom ekstrakta; fermentacija; sladovina
(high gravity brewing process; fermentation; wort)

Sažetak
Tradicionalna proizvodnja piva iz sladovine s 11 – 12 % ekstrakta danas se u pivovarama sve češće zamjenjuje s tzv. high brewing procesom, u kojem se koristi sladovina s više od 18 % ekstrakta. Takav način proizvodnje piva povećava proizvodni kapacitet i smanjuje troškovi stabilizacije koloidne nestabilnosti piva. Međutim, pivski kvasaca u sladovini s visokim udjelom ekstrakta rastu sporije, smanjuje se brzina fermentacije i stupanj prevrenja sladovine, dok udjel živih stanica u izdvojenom kvascu nakon glavnog vrenja značajno smanjen. U ovom radu proučavana je fermentacija sladovine s visokim udjelom ekstrakta (19 %). Tijekom fermentacije određivana je koncentracija pojedinih fermentabilnih šećera (glukoza, fruktoza, maltoza i maltotrioza), proizvoda metabolizma (etanol i glicerol), koncentracija suhe tvari biomase, broj živih stanica po mililitru podloge, te temperatura i pH podloge. Tijekom prvih 48 sati broj stanica po mililitru podloge raste eksponencijalno, a nakon 180 sati se smanjuje. Pivski kvasac donjeg vrenja asimilira određenim redoslijedom fermentabilne šećere iz podloge: prvo glukozu, zatim fruktozu, pa maltozu i nešto sporije maltotriozu. Nakon 110 sati uzgoja završava glavno vrenje sladovine u kojoj zaostaje još 14 gL-1 neprevrelih šećera. Mlado pivo sadrži 7, 8% (vol vol-1) etanola i 3, 8 gL-1 glicerola.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ 9158

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mirela Ivančić Šantek (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vrkljan, Matea
Fermentacija sladovine s vrlo visokim udjelom sladnog ekstrakta, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Vrkljan, M. (2014) 'Fermentacija sladovine s vrlo visokim udjelom sladnog ekstrakta', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vrkljan, Matea}, year = {2014}, pages = {24}, keywords = {fermentacija s vrlo visokim udjelom ekstrakta, fermentacija, sladovina}, title = {Fermentacija sladovine s vrlo visokim udjelom sladnog ekstrakta}, keyword = {fermentacija s vrlo visokim udjelom ekstrakta, fermentacija, sladovina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vrkljan, Matea}, year = {2014}, pages = {24}, keywords = {high gravity brewing process, fermentation, wort}, title = {High-gravity wort fermentation}, keyword = {high gravity brewing process, fermentation, wort}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font