Pregled bibliografske jedinice broj: 804019
Proizvodnja lipida s kvascem Trichosporon oleaginosus na kukuruznim oklascima
Proizvodnja lipida s kvascem Trichosporon oleaginosus na kukuruznim oklascima, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 804019 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja lipida s kvascem Trichosporon oleaginosus na kukuruznim oklascima
(Lipid production on corn cobs by yeast Trichosporon oleaginosus)
Autori
Bakija, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2015
Stranica
58
Mentor
Ivančić Šantek, Mirela
Ključne riječi
kukuruzni oklasci; mikrobni lipidi; uzgoj na polučvrstoj podlozi; biodizel; istovremeno ošećerenje i proizvodnja lipida
(corn cobs; microbial lipids; semi-solid fermentation; biodiesel; simultaneous saccharification and lipid production)
Sažetak
Kvasac Trichosporon oleaginousus primijenjen je u procesu istovremenog ošećerenja i proizvodnje lipida (SSF) s predobrađenim kukuruznim oklascima uz omjer tekućeg i čvrstog dijela podloge (LSR) 20:1-8:1 mL g-1. Nakon 144 sata šaržnog uzgoja, produktivnost nakupljanja lipida povećavala se s povećanjem omjera LSR do maksimalne vrijednosti od 1, 69 g L-1 d-1 uz omjer LSR od 8:1 mLg-1. Najveća koncentracija lipida od 11, 5 g L-1 postignuta je uz omjer LSR od 8:1 mL g-1 nakon 312 sati uzgoja, dok je najveći udjel lipida 172, 8 mg g-1 taloga koji je sadržavao nehidrolizirani supstrat i biomasu kvasca postignut uz LSR of 10:1 mL g-1 nakon 240 h. Nadalje, proveden je šaržni SSF uz prihranu supstratom u obrocima po 2, 5 i 5 g. Šaržnom prihranom postignut je ukupni omjer LSR od 5:1 i 6, 7:1 mL g-1. Primijenjena strategija prihrane supstratom omogućila je učinkovitije i ravnomjernije miješanje podloge za uzgoj. Kao posljedica postignute su velike koncentracije lipida u podlozi od 26, 48 g L-1, udjel lipida od 269, 25 mg g-1 i produktivnost od 2, 04 g L-1 d-1
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ 9158
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Mirela Ivančić Šantek
(mentor)