Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 803979

UTJECAJ TEHNOLOGIJE PROIZVODNJE NA SASTAV ESTERA I VIŠIH ALKOHOLA U VINU POŠIP


Močan, Duje
UTJECAJ TEHNOLOGIJE PROIZVODNJE NA SASTAV ESTERA I VIŠIH ALKOHOLA U VINU POŠIP, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 803979 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ TEHNOLOGIJE PROIZVODNJE NA SASTAV ESTERA I VIŠIH ALKOHOLA U VINU POŠIP
(INFLUENCE OF PRODUCTION TECHNOLOGIES ON COMPOSITION OF ESTERS AND HIGHER ALCOHOLS IN WINE POŠIP)

Autori
Močan, Duje

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
Podatak o recenziji nije dostupan

Godina
2015

Stranica
50

Mentor
Gracin, Leo

Ključne riječi
aroma vina; esteri; viši alkoholi; plinska kromatografija; pošip
(wine aroma; esters; higher alcohols; gas chromatography; pošip)

Sažetak
Vino je kompleksna smjesa stotine spojeva, koji pridonose njegovoj boji, tečnosti i aromatičnosti. Čini je stotine spojeva različite koncentracije, a najznačajniji su svakako esteri i viši alkoholi. Određivanje navedenih hlapivih sastojaka bitno je zbog njihovih utjecaja na sveukupnu aromu vina. Prepoznatljivu aromu vina određuju mnoge varijable kao što su sorta, vinogradarska praksa, sazrijevanje te uvjeti skladištenja, vrsta mikroorganizama koja dolazi u dodir sa vinom, te njihova metabolička aktivnost također igraju važnu ulogu u razvoju arome. Veći udio estera i viših alkohola nastaje tijekom alkoholne fermentacije metabolizmom kvasca. Starenjem vina dolazi do gubitka karakterističnih sortnih i fermentacijskih aroma, te formiranja novih aroma. Analizirano je bijelo vino pošip sa vinogorja Korčula, položaj Smokvica, analitičkom metodom plinske kromatografije s plameno-ionizirajućim detektorom i „Headspace“ automatskim uzorkivačem. Analizirane su koncentracije estera i viših alkohola. Dobiveni rezultati pokazuj utjecaj tehnologije proizvodnje na sastav estera i viših alkohola u vinu pošip.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Leo Gracin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Močan, Duje
UTJECAJ TEHNOLOGIJE PROIZVODNJE NA SASTAV ESTERA I VIŠIH ALKOHOLA U VINU POŠIP, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Močan, D. (2015) 'UTJECAJ TEHNOLOGIJE PROIZVODNJE NA SASTAV ESTERA I VIŠIH ALKOHOLA U VINU POŠIP', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mo\v{c}an, Duje}, year = {2015}, pages = {50}, keywords = {aroma vina, esteri, vi\v{s}i alkoholi, plinska kromatografija, po\v{s}ip}, title = {UTJECAJ TEHNOLOGIJE PROIZVODNJE NA SASTAV ESTERA I VI\v{S}IH ALKOHOLA U VINU PO\v{S}IP}, keyword = {aroma vina, esteri, vi\v{s}i alkoholi, plinska kromatografija, po\v{s}ip}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mo\v{c}an, Duje}, year = {2015}, pages = {50}, keywords = {wine aroma, esters, higher alcohols, gas chromatography, po\v{s}ip}, title = {INFLUENCE OF PRODUCTION TECHNOLOGIES ON COMPOSITION OF ESTERS AND HIGHER ALCOHOLS IN WINE PO\v{S}IP}, keyword = {wine aroma, esters, higher alcohols, gas chromatography, po\v{s}ip}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font